buitenland

Ik doe niet mee aan verkiezing FIFA, belooft bekogelde Blatter

Door Tom Reijner - 20 juli 2015

De veelvuldig bekritiseerde Sepp Blatter (79) gaat naar eigen zeggen niet meer op voor een nieuwe termijn als voorzitter van wereldvoetbalorganisatie FIFA. Hij bevestigde dat op 26 februari een nieuwe president zal worden gekozen, maar ditmaal zonder Blatter zelf.

‘Ik ben benieuwd wie het wordt,’ zei de Zwitser, die op een persconferentie zwoer zich niet meer herkiesbaar te stellen.  De kandidaten moeten voor 26 oktober bekend zijn.

Radio

Een naam die veel wordt genoemd is die van de Fransman Michel Platini, de huidige voorzitter van de UEFA, de Europese voetbalbond. Wat Blatter – sinds 1998 de FIFA-voorman – na zijn carrière gaat doen, weet hij al. Hij wil graag voor de radio werken, ‘want dat is het populairste medium dat 24 uur per dag uitzendt’, aldus Blatter maandag in het Zwitserse Zürich.

De FIFA-voorzitter kondigde ook meer hervormingen aan binnen de bond. Zo komt er een comité van elf mensen dat deze beoogde veranderingen gaat doorvoeren.

Ook komen er uitgebreidere integriteitscontroles voor leden van dagelijkse bestuur. De termijn die leden van dit bestuur mogen dienen, wordt beperkt. Blatter maakte begin juni bekend af te treden, nadat zijn organisatie onder vuur was komen te liggen door omkoopschandalen.

Tsunami

Zeven prominente officials werden op 27 mei opgepakt op verdenking van corruptie en fraude. ‘Ik ben wat stiller geweest sinds die tsunami ons trof. Die leek mij weg te spoelen, maar nee, integendeel. Dat ik hier zit, zorgt ervoor dat ik mij levend voel,’ zei Blatter over deze tumultueuze periode.

Op de lopende juridische zaken tegen de FIFA-officials ging hij niet inhoudelijk in, maar, zo zei Blatter: ‘ Ik ben niet verantwoordelijk voor het morele besef van FIFA-leden die ik niet heb gekozen.’ Hij is zelf nog buiten schot gebleven, maar zijn imago, die toch al niet zo best was, is er verder door besmeurd geraakt.

Nog voor de persconferentie goed en wel was begonnen, gooide een man, volgens diverse bronnen de Britse komiek Simon Brodkin, valse bankbiljetten over Blatter heen. Deze zijn ‘voor Noord-Korea 2026’ – een duidelijke verwijzing naar steekpenningen die FIFA-officials mogelijk hebben gekregen.
http://www.youtube.com/watch?v=lwZFMPzRCWw

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.