buitenland

Iran blijft ook na atoomdeal uithalen naar Amerika en Israël

Door Tom Reijner - 21 juli 2015

Het definitieve atoomakkoord, dat door Barack Obama ‘historisch’ werd genoemd, heeft maar weinig veranderd aan de anti-Israëlische en anti-Amerikaanse retoriek uit Teheran. Wat er zoal wordt gezegd:

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif bijvoorbeeld. In diverse media werd hij aangeduid als het ‘gematigde’ gezicht van de Islamitische Republiek, die het ogenschijnlijk goed kan vinden met zijn Amerikaanse collega John Kerry.

Grote nederlaag

Zarif verdedigde de overeenkomst over het nucleaire programma dinsdag in het Iraanse parlement, waarbij Israël – opnieuw – niet werd gespaard. De deal is een grote nederlaag voor Israël, zei Zarif, want ‘nog nooit was het zionistische regime zo geïsoleerd, zelfs ten opzichte van zijn bondgenoten’. Ook is volgens hem de Israëlische ‘propagandacampagne’ geneutraliseerd, die Iran decennialang zou hebben afgeschilderd als een agressieve staat die de beschikking wil hebben over kernwapens.

De felle woorden kunnen geen verrassing zijn. Hoewel Zarif promoveerde aan een Amerikaanse universiteit en prima Engels spreekt, geldt hij als een aloude, loyale aanhanger van de Islamitische Revolutie in 1979. Als geen ander is de man een ‘creatie’ van het theocratische bewind, zegt Iran-expert Suzanne Maloney tegen The Times of Israel. De deal is omstreden in de Iraanse politieke gelederen, waar een aantal politici vindt dat Javad Zarif veel te veel heeft toegegeven aan de buitenlandse mogendheden.

Koers

En dan was er natuurlijk nog de opperste religieuze leider, ayatollah Ali Khamenei. Het was enige tijd wachten op een officiële reactie, maar op vrijdag was dan zijn toespraak, vier dagen na de ondertekening van het akkoord. ‘Zelfs na deze deal zal ons beleid tegenover het arrogante Amerika niet veranderen,’ zei Khamenei.

Zijn volgelingen in de moskee scandeerden daarop het al veelgehoorde ‘dood aan Amerika, dood aan Israël’. Hij zwoer dat alle ‘onderdrukte’ mensen in de regio op Iraanse steun kunnen blijven rekenen, van Jemen, ‘Palestina’ tot aan Irak en Bahrein.

In een interview met de Arabische zender Al Arabiya gaf Kerry aan dat hij de uitlatingen van Khamenei ‘erg verontrustend’ vindt, en dat hij niet goed weet hoe hij dit alles moet interpreteren. Kerry maakt zich zorgen over het feit dat dit blijkbaar de koers is die Teheran vaart. Het is volgens hem nu zaak om af te wachten hoe deze koers zich ontwikkelt.

De Iraanse president Hassan Rouhani vierde in een toespraak het einde van de ‘illegale sancties’ maar ook hij haalde uit naar Israël. Het waren ‘zinloze pogingen‘ van de ‘zionisten’ om het akkoord tegen te houden, sprak hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.