buitenland

Iran-deal: weet Amerika sceptische bondgenoten te overtuigen?

Door Tom Reijner - 16 juli 2015

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter reist de komende week naar Saudi-Arabië en Israël om hen te overtuigen van de atoomdeal met Iran. Hij gaat tekst en uitleg geven.

Carter zal de twee sceptische bondgenoten van Amerika gaan vertellen dat dit akkoord goed is voor de stabiliteit van het Midden-Oosten, zei Susan Rice, de adviseur voor nationale veiligheid.

Vergissing

Israël bijvoorbeeld reageerde erg fel op de bereikte overeenkomst maandagmorgen. Waar de Amerikaanse president Barack Obama voortdurend spreekt van een ‘historisch’ akkoord, had de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het over een ‘historische vergissing’.

Volgens Netanyahu maakt dat voor Iran de weg vrij om atoomwapens te maken. ‘Veel van de beperkingen die zijn opgelegd, zullen worden omzeild,’ aldus de premier. Het is niet zo gek dat de Israeliërs zich grote zorgen maken: het theocratische regime van de Islamitische Republiek haalt geregeld dreigend uit naar Israël. ‘De reden dat de regio zo onveilig is, komt door het zionistische regime, de door Amerika geketende hond,’ zei ayatollah Ali Khamenei bijvoorbeeld nog in april.

De Verenigde Staten willen in elk geval meer samenwerking met Israël op het gebied van veiligheid en inlichtingen, zei Rice.

Regionale macht

Ook Saudi-Arabië heeft redenen om het akkoord met Iran over het nucleaire programma te vrezen. De sjiitische aartsrivaal Iran steunt al geruime tijd terreurorganisatie Hezbollah en de Syrische president Bashar al-Assad, heeft een flinke vinger in de pap in Irak en staat achter de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen – waartegen de Saudiërs een militaire campagne voeren.

Met het geld dat vrijkomt na opheffing van de sancties, is de kans groot dat deze steun zal worden opgevoerd, is de vrees in Ryiad. Hoe meer Iraanse macht in de regio, hoe groter de bedreiging voor Saudi-Arabië. In de ogen van de Saudiërs is het herstel van de diplomatieke betrekkingen met Iran, ‘verraad’ van de Amerikanen. Wat Carter precies gaat bespreken met Saudi-Arabië, is overigens onduidelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.