buitenland

‘IS-leider en vrouw opgepakt bij Turkse terreuroperatie’

Door Elif Isitman - 24 juli 2015

Turkije heeft een leider van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gevangengenomen tijdens de anti-terreuroperaties van donderdag en vrijdag. Halis Bayancuk was actief voor IS in de Turkse hoofdstad Istanbul.

Dit meldt de Turkse krant Hurriyet. Hij is een van de bijna 300 mensen die werden gearresteerd tijdens grootschalige politieoperaties.

IS-documenten

Halis Bayancuk is onder jihadisten ook wel bekend als ‘Abu Hanzala’ en werd op vrijdag samen met zijn vrouw gearresteerd in Istanbul. Zij waren op dat moment in hun appartement in het Bagcilar-district van de miljoenenstad. Naast de arrestatie van de twee, wist de politie beslag te leggen op een aantal digitale en papieren IS-documenten.

Bayancuk zou een leider geweest zijn van een IS-gerelateerde groep in Istanbul, en werd vorig jaar al voor een korte tijd vastgehouden na een politieoperatie tegen Al-Qa’ida. Het is niet duidelijk waarom hij toen weer vrijgelaten is.

De verdachte Bayancuk zou ook geschreven hebben voor verschillende IS-propagandamedia en zou ook nieuwe leden voor de terreurbeweging geronseld hebben. De terroristen van IS zouden al langere tijd een geheim rekruteringsnetwerk hebben in de Turkse hoofdstad, dat voornamelijk wordt ingezet in achterstandswijken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.