buitenland

IS zo goed als zeker achter aanslag cultureel centrum Suruc

Door Elif Isitman - 21 juli 2015

De Turkse regering heeft een verdachte geïdentificeerd van de zelfmoordaanslag bij een cultureel centrum in de grensplaats Suruc, die maandag meer dan dertig levens eiste. Het zou om een man gaan die verbonden is aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Maandag werd al vermoed dat IS achter de bloederige aanslag zat, en volgens Davutoglu blijven de bewijzen hiervoor zich opstapelen. IS zelf heeft de aanslag nog niet geclaimd. Davutoglu ontkende in zijn speech ook dat de Turkse overheid een oogje toe zou knijpen naar IS, meldt persbureau Reuters. Hij werd er eerder van beschuldigd dat de Turkse regering de instroom van mogelijke IS-terroristen zelf in de hand zou hebben gespeeld.

Vrouw

Het bericht dat het om een man zou gaan spreekt Turkse mediaberichtgeving tegen, die zeggen dat de zelfmoordterrorist een vrouw is geweest. De verdachte die de autoriteiten op het oog hebben, zou ook een faciliterende rol kunnen hebben gespeeld. Dit is nog niet duidelijk. Kort na de aanslag meldden verschillende politieagenten, ooggetuigen en de gouverneur van het gebied dat een vrouw zichzelf had opgeblazen. Bij de aanslag kwamen minstens 32 mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond.

De Turkse veiligheidsdiensten waarschuwden in juni dat er drie IS-vrouwen de grens zouden zijn overgestoken om zelfmoordaanslagen te beramen. Het zou gaan om Fadime Kurt, Ozlem Yilmaz en Nuray Demirel. Van Yilmaz werd door autoriteiten een foto verspreid met de mededeling dat ze extreem gevaarlijk zou zijn.

Politieacties

De veiligheidsdiensten zouden al vaak hebben gewaarschuwd voor mogelijke zelfmoordterroristen. De Turkse inlichtingendienst MIT had zeven IS-leden op het oog die zich op illegale wijze een weg naar Turkije zouden hebben gebaand om aanslagen te plegen. Onder de zeven leden zouden ook drie vrouwen zijn geweest, vermoedelijk Kurt, Yilmaz en Demirel.

De veiligheidsdiensten werden hier eind juni al van op de hoogte gebracht. Hierna zou de politie bij acties in verschillende steden, waaronder Istanbul en Ankara, 97 mensen hebben gearresteerd.

Bij de explosie kwamen activisten van een socialistische jeugdorganisatie om. Ze waren bijeen om te praten over hulp aan de Syrische grensstad Kobani, die enkele tientallen kilometers verderop ligt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.