buitenland

Israël krijgt raketten om de oren, ‘afgevuurd uit Egypte’

Door Tom Reijner - 03 juli 2015

In het zuiden van Israël zijn vrijdag twee raketten neergekomen, die mogelijk zijn afgeschoten vanuit de Egyptische Sinaï-woestijn. De projectielen hebben geen schade aangericht, en ook geen mensen verwond of gedood.

Dat meldt het Israëlische leger, dat het voorval onderzoekt en de ontwikkelingen in het onrustige gebied op de voet volgt. De sirenes gingen af in de Eshkol-regio, schrijft The Jerusalem Post. De Egyptische troepenmacht zegt nog geen bewijs te hebben dat de raketten van Egyptisch grondgebied zijn afgevuurd.

Het zou ook kunnen zijn dat de raket afkomstig is uit de nabijgelegen Gazastrook, waar Hamas het voor het zeggen heeft.

Kalifaat

In de Sinaï-woestijn – grensgebied van de Joodse staat én de Gazastrook – zijn veel radicaal-islamitische groeperingen actief. Een daarvan is de lokale afdeling van Islamitische Staat, die claimt de Sinaï tot een provincie van het kalifaat te hebben gemaakt. De afgelopen dagen was het uitgestrekte terrein het toneel van uitgebreid geweld. De terroristen voeren een ware veldslag uit met het Egyptische leger.

Aanslag

Het is een komen en gaan van aanslagen. Woensdag voerden extremistische moslims de grootste aanval tot dusver uit, meldden media in het Arabische land. Verschillende bronnen maakten melding van zeker zeventig doden. Onder hen burgers, maar vooral soldaten en politieagenten.

Wij hebben het gebied voor ‘100 procent onder controle‘, claimt de regering in Cairo, die meer dan honderd terroristen zou hebben gedood en F-16’s stuurde. Maar president Abdel Fattah al-Sisi slaagt er, ondanks diverse beloftes, vooralsnog niet in om de Sinaï onder staatsgezag te brengen, iets waar zijn voorganger Hosni Mubarak tijdens zijn regime (1980-2011) overigens ook niet in slaagde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.