buitenland

Israël pakt vier leraren op die IS-propaganda verspreidden

Door Tom Reijner - 07 juli 2015

De Israëlische inlichtingendienst Shin Bet en de politie hebben maandag naar eigen zeggen zes Arabische Israëliërs gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij Islamitische Staat (IS). Onder hen zijn vier leraren.

Zij worden ervan verdacht de ideologie van de terreurbeweging te hebben verspreid op basisscholen en middelbare scholen. Zo zouden zij IS hebben verheerlijkt en de radicaalislamitische groep hebben aangeprezen bij leerlingen en andere leraren, melden diverse Israëlische media.

Op de korrel

De opgepakte mannen komen uit Hura, een plaats in het zuiden van Israël, net onder de Westelijke Jordaanoever, en zouden van plan zijn geweest om zich aan te sluiten bij IS in het zelfverklaarde kalifaat in Syrië.

Shin Bet had de vermeende IS-aanhangers al enige tijd op de korrel. Ze zitten in het beklaagdenbankje voor onder meer het verspreiden van illegaal materiaal, het steunen van een terreurorganisatie, het illegaal verlaten van het land en samenzwering tot moord. Volgens de inlichtingendienst hield het zestal geheime bijeenkomsten waarin ze ideologie van IS bespraken en propagandafilmpjes bekeken.

Gevangenis

Dit is reden tot zorg, schrijft The Jerusalem Post. Niet alleen voor Shin Bet, de politie en andere autoriteiten, maar ook voor het Israëlische Arabische leiderschap als burgemeesters, journalisten en intellectuelen.

Moslimjeugd is erg ontvankelijk voor het grotendeels digitaal verspreidde radicaal-islamitsche gedachtegoed, schrijft de krant. Er zijn in totaal 47 Arabische Israëliërs die Israël hebben verlaten, om zich aan te sluiten bij IS of Al-Qa’ida in Syrië.

Dit aantal is de afgelopen tijd waarschijnlijk gegroeid. Zij die zich aansluiten bij de terreurgroepen in Syrië en Irak doen dat meestal via Turkije, of Jordanië – een buurland van Israël. Een paar radicale moslims zijn intussen teruggekeerd en opgesloten in de gevangenis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.