buitenland

Journalist vlucht na zijn onthullingen over sportbestuurders

Door Fred de Vries - 31 juli 2015

Aandachttrekkerij of terechte doodsangst? De Zuid-Afrikaanse sportjournalist Graeme Joffe besloot in april in het geheim zijn boeltje te pakken en naar Amerika te ‘vluchten’.

De reden voor zij vlucht, onthulde Joffe drie maanden later, was dat hij voor zijn leven vreesde, nadat een kennis hem had gebeld met de mededeling: ‘Graeme, ze zitten achter je aan. Ga naar een veilige plek. Vermijd openbare gelegenheden. Bel me als je hulp nodig hebt.’

Joffe heeft in Amerika eerder zeven jaar als sportjournalist gewerkt voor CNN, maar keerde in 1999 terug naar zijn vaderland. In de geest van David Walsh (Lance Armstrongs dopinggebruik) en Andrew Jennings (FIFA-corruptie) stortte hij zich in 2012 op de onderzoeksjournalistiek om corruptie in de sport in Zuid-Afrika aan de kaak te stellen.

Afgeluisterd

Joffe vond willige bronnen in ontevreden insiders, sportlui en coaches. Zijn columns over corruptie, geldverkwisting en illegale praktijken zetten kwaad bloed. Zodanig dat de Zuid-Afrikaanse Sportfederatie en het Olympisch comité Sascoc hem in 2013 aanklaagden wegens laster. Sascoc eiste bijna 2 miljoen euro schadevergoeding.

In interviews zei Joffe te vermoeden dat hij zich de toorn van de autoriteiten op de hals heeft gehaald door zijn onderzoek naar de voor sport bestemde miljoenen van de Nationale Loterij.

Joffe, die werd bijgestaan door een privédetective, beweert dat zijn telefoon werd afgeluisterd en zijn e-mail gehackt. Hij diende een aanklacht in, maar het dossier zou ‘op mysterieuze wijze’ zijn verdwenen. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Sport en Recreatie heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen van de zelfbenoem­de ‘eenzame strijder’.

Elsevier nummer 32, 8 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.