buitenland

Juncker: Grexit is makkelijke oplossing, en die bestaat niet

Door Shari Deira - 07 juli 2015

Het is onwaarschijnlijk dat Europese leiders snel een oplossing hebben voor Griekenland. Een Grieks vertrek uit de eurozone of uit de Europese Unie, moeten we niet willen. ‘Dat zou een makkelijke oplossing zijn, en die bestaan niet. Het gaat om het sluiten van een compromis.’

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zei dat dinsdag in het Europees Parlement. Regeringsleiders van de negentien landen van de eurozone komen vandaag bij elkaar in Brussel, maar het ziet er niet naar uit dat zij meteen een akkoord bereiken.

Terrorisme

Juncker zegt dat de top vooral is bedoeld om met elkaar te praten en ‘om de orde te herstellen in de situatie’. ‘Griekenland is nu aan zet. Het land moet een plan presenteren om uit deze situatie te komen.’

Hij roept op tot gezond verstand. ‘We moeten onze ego’s, en in mijn geval is dat een groot ego, opzij zetten.’ De Europese Commissie is bereid ‘om een akkoord te bereiken in een redelijk tijdsbestek’.

Juncker reageerde ook op de beschuldiging van oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis. Varoufakis beschuldigde de schuldeisers van terrorisme. ‘Het is onacceptabel voor de Commissie om door de Grieken te worden uitgemaakt voor terroristen.’

Het is dan ook tijd om te stoppen met ‘uitbarstingen’ en ‘tolerantie’ voor elkaar te hebben. Een hoewel de roep om het vertrek van Griekenland uit de eurozone steeds luider klinkt, is Juncker niet overtuigd. ‘Ik heb altijd geloofd dat we een Grexit moeten vermijden.’

Schuldenverlichting

Vorige week zei Juncker nog in een toespraak dat als een meerderheid van de Grieken ‘nee’ zou stemmen bij het referendum van afgelopen zondag, dat een ‘nee’ zou zijn tegen Europa. Nu zegt Juncker dat het duidelijk moet worden waar Griekenland precies tegen heeft gestemd.

In het voorstel dat de Griekse premier Alexis Tsipras dinsdag zal doen, zou hij pleiten voor een schuldenverlichting van 30 procent, meldt BBC News. In een advies van het Internationaal Monetair Fonds stond eerder al dat schuldenverlichting nodig is.

Bondskanselier Angela Merkel benadrukte maandag dat Griekenland met ‘gedetailleerde suggesties’ moet komen dat leidt naar ‘welvaart en groei’. Premier Mark Rutte (VVD) zei dat de Grieken niet met een ‘flutverhaal’ moeten komen. ‘We willen elk land erbij houden, maar dan moet het bereid zijn moeilijke maatregelen te nemen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.