buitenland

Justitie Oostenrijk heeft Wilders in het vizier

Door Servaas van der Laan - 27 juli 2015

De openbaar aanklager in Oostenrijk onderzoekt of PVV-leider Geert Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan onder meer opruiing. Wilders riep tijdens een bijeenkomst in maart op tot een verbod op de Koran.

Op een bijeenkomst van de Oostenrijkse partij FPÖ in Wenen op 27 maart vergeleek Wilders de Koran met het verboden boek Mein Kampf van Adolf Hitler. Hij stelde voor om ook het islamitische boek op een verboden lijst te plaatsen.

Aangifte

Dat ging moslimgroeperingen in Oostenrijk te ver. De belangengroepering Initiatief van Islamitische Oostenrijkers (IMÖ) deed aangifte tegen Wilders.

De moslims vinden dat de politicus zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing, het denigreren van godsdienstige leerstellingen en aan schending van het verbod op het doen herleven van nazistisch gedachtegoed. Naar aanleiding van de aangifte besloot justitie in de Oostenrijkse hoofdstad een onderzoek naar Wilders in te stellen.

Reactie Wilders

FPÖ-chef Heinz-Christian Strache, die het evenement had georganiseerd, volgde Wilders’ speech ‘met toestemming en vaak met applaus’, zeggen ooggetuigen. Justitie in Wenen opent geen strafrechtelijk onderzoek tegen de Oostenrijkse partijleider, mede omdat er geen aanwijzingen zijn dat hij met Wilders van tevoren over de inhoud van de toespraak heeft overlegd, meldt het Oostenrijkse persbureau APA.

Wilders reageerde via Twitter op het nieuws met de woorden: ‘veel gekker moet het niet worden’. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.