buitenland

‘Lone wolf’? Schutter Tennessee maakte trip naar Midden-Oosten

Door Elif Isitman - 18 juli 2015

Mohammod Youssuf Abdulazeez, die donderdag op een legerbasis in Chattanooga, Tennessee, vier mariniers doodschoot maakte vorig jaar een trip van zeven maanden naar het Midden-Oosten. Hij bezocht in ieder geval Jordanië.

Mogelijk bracht hij ook bezoeken aan buurlanden van Jordanië, meldt persbureau Reuters op basis van getuigenverklaringen. De Amerikanen vrezen dat het om een zogenoemde ‘lone wolf’-aanval gaat: een terroristische aanslag geïnspireerd door propaganda van extremistische organisaties.

Het onderzoek van de Amerikaanse FBI naar de zaak richt zich nu op de connectie tussen Abdulazeez en moslimextremistische groeperingen. Abdulazeez schoot op de legerbasis vier mariniers dood. De vijfde is zaterdag aan zijn verwondingen overleden.

Ramadan

De 24-jarige Abdulazeez, een uit Koeweit afkomstige genaturaliseerde Amerikaan met Palestijnse ouders, kwam bij een vuurgevecht met de politie in Chattanooga om het leven.

Abdulazeez zou tussen april en november vorig jaar in Jordanië hebben gezeten. De autoriteiten sluiten niet uit dat hij ook in Jemen, een bekende trainingsplaats voor extremisten, is geweest.

Vrienden van de schutter zeggen dat hij naar Jordanië ging voor ‘werk’. Hij woonde zelf in Franklin, Tennessee, op ongeveer 240 kilometer afstand van Chattanooga, maar kwam terug om zijn familie op te zoeken voor het einde van de Ramadan.

Extra bloederig

De FBI onderzoekt nu of hij deel uitmaakte van een extremistische organisatie of dat het een lone wolf-aanval betrof. President Barack Obama zei eerder dat geradicaliseerde moslims in de Verenigde Staten een groter risico vormen voor de veiligheid dan georganiseerde operaties.

De autoriteiten onderzoeken of Abdulazeez zich heeft laten inspireren door de oproep van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) om de maand van de Ramadan ‘extra bloederig en gewelddadig’ te maken. Hierna volgden onder meer de aanslagen in het Tunesische Sousse en de onthoofding in het Franse plaatsje Saint-Quintin-Fallavier. Vrijdag had de FBI nog geen bewijs kunnen vinden voor een link tussen Abdulazeez en IS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.