buitenland

Migranten blijven het proberen: 1 dode bij bestorming Calais

Door Servaas van der Laan - 29 juli 2015

Opnieuw werd afgelopen nacht de Kanaaltunnel bestormd door een groep illegalen. Een migrant uit Sudan werd verpletterd onder een vrachtwagen.

Voor de tweede nacht op rij probeerde een groep van ongeveer 1.500 illegale migranten Groot-Brittannië te bereiken via de Kanaaltunnel. Zeker drie keer probeerden de migranten afgelopen nacht de tunnel te bestormen. Volgens een woordvoerder van de Kanaaltunnel gaat het steeds om dezelfde groep migranten.

Verpletterd

Eén van de migranten kan deze bestorming niet meer navertellen. Het gaat om een Sudanees van in de twintig die terecht kwam onder een vrachtwagen.

Zijn lichaam werd woensdagochtend aangetroffen door het personeel van exploitant Eurotunnel, laat het bedrijf weten aan dagblad Le Monde. Het is de negende migrant die om het leven kwam sinds de ongeregeldheden begin juni begonnen.

Bestorming

Vrijwel dagelijks proberen de migranten, veelal Noord-Afrikaanse mannen, vanuit Calais Groot-Brittannië te bereiken. Ze klimmen in, onder of op vrachtwagens, wagons of proberen lopend door de tunnel aan de overkant te komen.

De Britse regering heeft 10 miljoen euro beschikbaar gesteld om de beveiliging aan de Franse zijde aan te scherpen. Eerder werd al het plan bekendgemaakt om een ‘safe zone’ voor wachtende vrachtwagens in te stellen. In dit gebied zijn de vrachtwagens onbereikbaar voor de migranten.

Beveiliging

Door stakingen van het personeel van de ferry waren er afgelopen maand extra lange files in Calais. De migranten hadden de vrachtwagens zo voor het uitkiezen.

Exploitant Eurotunnel is boos op de autoriteiten die te weinig doen tegen de ongeregeldheden. Het bedrijf eist een schadevergoeding van 10 miljoen euro voor de gemaakte kosten en ter compensatie voor de gederfde inkomsten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.