buitenland

Oekraïne: filmster Depardieu ‘bedreiging nationale veiligheid’

Door Tom Reijner - 22 juli 2015

De beroemde Franse acteur Gérard Depardieu wordt door Kiev klaarblijkelijk gezien als een ‘bedreiging voor de nationale veiligheid’. Hij mag Oekraïne dan ook niet meer in.

De zwarte lijst met in totaal zeshonderd namen van (Russische) kunstenaars – schrijvers, filmmakers en musici – is opgesteld door het Oekraïense ministerie van Cultuur, meldt Ouest France op basis van de Russische krant Vesti.

Het ministerie heeft de intentie om de hele lijst op 3 augustus naar buiten te brengen.

Prominenten

De (vele) films van de beroemde acteur Gérard Depardieu (66) mogen volgens de media niet meer worden vertoond in het Oost-Europese land. Ook andere prominenten uit de cultuurwereld zien hun naam prijken op de lijst.

De Servische filmregisseur Emir Kusturica bijvoorbeeld, maar ook de Amerikaanse regisseurs Steven Seagal en Oliver Stone. De Russische filmindustrie is eveneens ‘getroffen’.

Loyaliteit

De reden voor deze ban: hun loyaliteit of steun aan de Russische president Vladimir Poetin. Ook controversiële uitspraken hebben vast en zeker de toorn gewekt van Kiev. Kusturica sprak al meermaals zijn steun uit voor de leider in het Kremlin.

Depardieu is een verklaarde vriend van Poetin, nadat hij in 2013 de rijkenbelasting in zijn geboorteland ontvluchtte. Hij kreeg al snel een Russisch paspoort uitgereikt, en staat bekend als vurig pleitbezorger van het beleid van Moskou.

Op het filmfestival in de Letse hoofdstad Riga zei hij: ‘Ik houd van Rusland en Oekraïne, {het land] dat deel uitmaakt van Rusland.’ In een open brief prees hij de Russische ‘cultuur en intelligentie’, en dat hij er trots op is Russisch te zijn. ‘Ik houd niet van presidenten, maar wel van mannen,’ zei hij eerder. ‘Poetin is zo’n sterke man. Rusland heeft hem nodig.’ Maar het conflict in Oost-Oekraïne noemde hij ‘vreselijk‘.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.