buitenland

Onderwijs in Pakistan onvoldoende: waar is Malala?

Door Wilma van der Maten - 16 juli 2015

Terwijl Nobelprijswinnares Malala Yousafzai de wereld rondreist, kachelt onderwijs in Pakistan achteruit. Alfabetisme is het afgelopen jaar verder afgenomen.

Drie jaar geleden werd Malala Yousafzai door de Taliban in het hoofd geschoten omdat ze vocht voor meisjes­onderwijs. Sinds deze onderwijzersdochter vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, reist ze de hele wereld af om staatsleiders op hun verantwoordelijkheden te wijzen.

Maar in eigen land wordt ze gemist; het gaat bergafwaarts met het Pakistaanse onderwijs. Uit onderzoek blijkt dat het alfabetisme het afgelopen jaar verder is afgenomen. Slechts 58 procent van de kinderen kan lezen en schrijven.

Boeken

Op het platteland halen ouders hun kinderen steeds vaker van school. Niet omdat ze bang zijn voor de Taliban, nee, omdat ze simpelweg te weinig verdienen om boeken en uniformen te kunnen betalen.

Het gemiddelde salaris blijft al jaren steken op 1,25 dollar (ongeveer 1,10 euro) per dag, terwijl de prijzen van het levensonderhoud stijgen. Vier van de tien kinderen gaan al niet meer naar de basisschool.

De ‘arrogante’ Nobelprijswinnares is haar land niet vergeten, zoals boze tongen beweren. Voor Malala is teruggaan onmogelijk vanwege haar veiligheid.

Ze doneerde onlangs wel omgerekend 40.000 euro aan scholen in haar geboorteland. Het is een druppel op een gloeiende plaat: 60 procent van de 170 miljoen Pakistanen is jonger dan 25 jaar, en die moeten allemaal naar school.

Budget

In de wandelgangen van een internationale onderwijsconferentie in Noorwegen ontmoette Malala onlangs voor het eerst de Pakistaanse premier Nawaz Sharif. Ze vroeg hem meer geld aan onderwijs te besteden.

Nu gaat 60 procent van de begroting naar schuldaflossing en 30 procent naar defensie. Sharif beloofde wel het onderwijsbudget te verhogen van 2,1 naar 4 procent.

Elsevier nummer 30, 25 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.