buitenland

Ook atoomdeal voor Noord-Korea? Nee bedankt, zegt Kim Jong-un

Door Elif Isitman - 21 juli 2015

Noord-Korea heeft geen interesse in een atoomdeal, zoals Iran die heeft gekregen, met de Verenigde Staten. Het land wil zijn nucleaire capaciteiten niet opgeven.

Dit meldt het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag in een verklaring. Het nucleaire programma van Noord-Korea is een ‘essentieel afschrikmechanisme’ tegen het Amerikaanse buitenlandbeleid ten opzichte van het streng-communistische regime van Kim Jong-un, aldus het ministerie.

‘Onlogisch’

Verrassend is de verklaring van de Noord-Koreanen, die nooit interesse hebben getoond in een dialoog met Amerika, niet. ‘Het is onlogisch om onze situatie met die van Iran te vergelijken omdat wij altijd het onderwerp zijn van militaire vijandigheid van Amerika, waaronder grootschalige collectieve militaire exercities en een ernstige nucleaire dreiging,’ aldus de verklaring van het autoritaire regime. ‘We hebben dan ook geen enkele interesse in een Iran-achtige deal met Amerika of om onze nucleaire wapens op te geven.’

President Barack Obama sprak zich na het sluiten van de atoomdeal met Iran hoopvol uit over toenadering tot al zijn vijanden, inclusief Noord-Korea. Iran, dat al jaren onder strenge sancties lijdt van Amerika en zijn bondgenoten, krijgt sanctieverlichting in ruil voor het terugbrengen van zijn nucleaire activiteiten.

Eigen agenda

Noord-Korea wordt, net als Iran, ook geruime tijd gesanctioneerd door de Verenigde Staten , de Europese Unie en de Verenigde Naties voor de aanschaf van apparatuur voor de ontwikkeling van nucleaire wapens en ballistische raketten.

‘Wij zijn overduidelijk een nucleaire macht en nucleaire machten hebben een eigen agenda,’ zo sluit de Noord-Koreaanse verklaring dreigend af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.