buitenland

Opstootjes bij protesten ja- en nee-kamp Athene (foto’s)

Door Tom Reijner - 03 juli 2015

In de Griekse hoofdstad Athene zijn zowel voor- als tegenstanders van de voorstellen van de geldschieters de straat opgegaan. Er waren wat relletjes, maar die zijn in de kiem gesmoord. Bekijk hieronder de beelden.

‘Oxi, oxi, oxi’ (nee, nee, nee) scandeerde een menigte betogers, toen de Griekse premier Alexis Tsipras vrijdagavond in een verhit Athene een toespraak hield. ‘Laten we een trots “nee” zeggen tegen ultimatums en tegen degenen die ons chanteren,’ sprak hij.

Referendum

In de Griekse hoofdstad zijn zowel voor- als tegenstanders van de voorstellen van de geldschieters de straat opgegaan. De plannen, vermoedelijk met flinke hervormingsmaatregelen, zijn de inzet van het referendum op zondag.

Steeds meer Grieken sluiten zich aan bij de protesten om hun stem te laten horen. Inmiddels staan er 25.000 nee-stemmers tegenover 20.000 ja-stemmers in de straten, meldt de politie aan persbureau AFP.

Op de been

Eerder meldde persbureau Reuters dat er zeker 20.000 mensen op de been waren. Aan het begin van de avond raakten agenten slaags met groepen demonstranten.

Er werden onder meer flitsgranaten afgevuurd die actievoerders moesten afschrikken en verblinden. De opstootjes waren aan het begin van een bijeenkomst van het nee-kamp. De actievoerders droegen veelal zwarte kleding en helmen. De onrust werd in de kiem gesmoord.

Een impressie van de protesten, aan de vooravond van een cruciaal weekeinde voor de Zuid-Europeanen

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.