buitenland

Parlement Hongarije stemt in met hek tegen vluchtelingen

Door Elif Isitman - 06 juli 2015

Hongarije heeft groen licht gegeven om een vier meter hoog hek langs de grens met Servië neer te zetten. Het hek moet de instroom van vluchtelingen stoppen.

Het parlement in Boedapest stemde maandag in met het hek, dat deel uitmaakt van een nieuwe wet. Met de wet kan Hongarije ook asielzoekers afwijzen als ze eerder door een veilig land zijn gereisd.

Schengen

Het zuiden van Hongarije grenst langs ruim 150 kilometer aan Servië. Dat behoort niet tot de Europese Unie en de Schengenzone, Hongarije wel. Naast de plaatsing van het hek, verscherpt Hongarije ook de eigen regelgeving met betrekking tot asielzoekers.

Vluchtelingen moeten tot het einde van hun asielprocedure kunnen worden opgesloten, en de procedure zelf wordt ingekort. Ook worden asielzoekers geacht tegen betaling gemeenschapswerk te verrichten. Indien ze de toegewezen verblijfplaats langer dan 48 uur verlaten, wordt hun asielprocedure geannuleerd.

Geen capaciteit

Vorig jaar kreeg Hongarije te maken met 43.000 vluchtelingen, een astronomisch aantal voor dat land. Relatief gezien kreeg van de gehele Europese Unie alleen Zweden meer illegale migranten binnen. Hongarije verwacht voor dit jaar 130.000 illegale migranten.

Eerder kondigde de Hongaarse regering al aan de nieuwe EU-regels voor vluchtelingen voor nu niet te implementeren. Het land zou de capaciteit niet hebben om het toegewezen aantal asielzoekers op te vangen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.