buitenland

Parlement schaart zich achter Tsipras’ plannen

Door Tom Reijner - 11 juli 2015

Het Griekse parlement heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag met een overgrote meerderheid ingestemd met het hervormingsplan van premier Alexis Tsipras. De uitkomst werd al verwacht, omdat de grootste oppositiepartij Nieuwe Democratie steun had toegezegd.

In de nacht van vrijdag op zaterdag bleek er inderdaad een zeer ruime meerderheid achter de plannen van de premier te staan.

Uiteindelijk hebben 251 van de 300 volksvertegenwoordigers ‘ja’ gestemd, 32 parlementariërs waren tegen.

Nee-stemmers

Onder de ‘nee-stemmers’ waren twee leden van Tsipras’ eigen partij. Acht anderen van Syriza onthielden zich van een stem. Binnen de gelederen van de extreemlinkse regeringspartij bestaat groot verzet tegen nieuwe bezuinigingen – waar ook de Grieken zich in het referendum tegen uitspraken.

In ruil voor een pakket aan bezuinigingen hoopt het land te kunnen onderhandelen over een nieuw noodsteunpakket van tientallen miljarden euro’s. De bedragen lopen uiteen van in totaal 74 miljard euro, tot een eerder genoemd bedrag van 53,5 miljard euro over een periode van drie jaar.

Uitgelekt

Volgens de uitgelekte plannen verdwijnt onder meer het gunstige btw-tarief voor Griekse eilanden, gaan allerlei belastingen omhoog, wordt het pensioenstelsel hervormd en gaat het budget voor Defensie met 300 miljoen euro omlaag.

Griekse media meldden dat Tsipras met al die bezuinigingen en hervormingen zo’n 10 tot 12 miljard euro bij elkaar verwacht te sprokkelen. De internationale geldschieters, de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben een positief oordeel gegeven over het plan waarmee Athene hoopt op een nieuw noodsteunpakket, meldde een ingewijde vrijdag volgens persbureau Reuters.

Grexit?

Zaterdag buigen de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) zich over het voorstel. De eurogroep zal geen akkoord over een daadwerkelijke deal sluiten, maar kan wel het licht op groen zetten voor onderhandelingen over een nieuw steunpakket.

Ondanks deze procedurele stappen is deze vergadering cruciaal. De geldschieters hebben Griekenland tot en met zondag de tijd gegeven om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Komt die er niet, dan is de kans zeer groot dat Griekenland de eurozone moet verlaten, een zogenoemde Grexit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.