buitenland

Pentagon meldt dood Khorasan-leider: vier vragen en antwoorden

Door Shari Deira - 22 juli 2015

Muhsin al-Fadli, leider van de terroristische organisatie Khorasan, zou om het leven zijn gekomen bij een Amerikaanse luchtaanval in Syrië. De aanval op de jihadist uit Kuweit werd begin deze maand uitgevoerd.

De dood van Al-Fadli is bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van Defensie. Vier vragen en antwoorden over deze terreurleider.

1. Wie was Muhsin al-Fadli?

Al-Fadli is een in Kuweit geboren jihadist en was leider van de Khorasan-terreurgroep. Hij zou hebben meegevochten met de Taliban en Al-Qa’ida in Afghanistan, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Al-Fadli zou als  een van de weinigen op de hoogte zijn geweest van de plannen voor de terreuraanslag op 11 september 2001. De jihadist was een vertrouweling van Al-Qa’ida-leider Osama bin Laden.

Hij was ook betrokken bij terroristische aanslagen in 2002 onder meer gericht tegen de Amerikanen. In oktober van dat jaar werd een aanslag gepleegd tegen mariniers in Kuweit en op een Frans olietankschip.

2. Wat is Khorasan?

Voor deze terreurgroep in Syrië waarschuwden Amerikaanse geheime diensten in september vorig jaar. Khorasan zou net zo’n grote bedreiging voor de Verenigde Staten zijn als terreurbeweging Islamitische Staat.

Bij Khorasan zouden technici zitten die zijn getraind door een bomexpert van Al-Qa’ida. Terwijl IS vooral bezig is met het winnen van terrein in Irak en Syrië en het stichten van een kalifaat, zou Khorasan zich vooral richten op het ontwikkelen van nieuwe aanslagen gericht tegen het Westen.

Khorasan bestaat vooral uit jihadisten die eerder een hoge positie bekleedden binnen Al-Qa’ida, die die de afgelopen jaren naar Syrië zijn verhuisd.

3. Staat het vast Mushin al-Fadli dood is?

Dat is nog maar de vraag. In september vorig jaar meldden de Amerikanen ook dat Al-Fadli om het leven was gekomen bij een Amerikaanse luchtaanval. Vanwege de onrust in het gebied is het moeilijk om de dood van een terreurleider met zekerheid vast te stellen.

Toch lijken de Amerikanen nu zeker te zijn van zijn dood. ‘Zijn dood zal lopende operaties van Al-Qa’ida gericht tegen de Verenigde Staten en onze bondgenoten achteruitzetten en verstoren,’ zegt Pentagon-woordvoerder Jeff Davis.

4. Hoe is Al-Fadli om het leven gekomen?

De luchtaanval had plaats op 8 juli toen Al-Fadli in een voertuig reed in de buurt van de Syrische stad Sarmada. Het zou gaan om een zogeheten kinetic strike. Op het hoofd van Al-Fadli stond een prijs van 7 miljoen dollar, net iets minder dan op het hoofd van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi (10 miljoen dollar).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.