buitenland

Porosjenko: MH17 heeft Oekraïne en Europa verenigd

Door Servaas van der Laan - 14 juli 2015

De ramp met vlucht MH17 heeft Oekraïne en de rest van Europa dichter bij elkaar gebracht. ‘De terroristische aanval op de MH17 heeft Oekraïne en de rest van Europa verenigd’.

Dat zegt de Oekraïense president Petro Porosjenko deze week in Elsevier.

Verenigd

‘De terroristische aanval op de MH17 heeft Oekraïne en de rest van Europa verenigd. Samen zijn we in de Europese Raad opgetrokken om een pakket sancties af te kondigen tegen Rusland. De Russische annexatie van de Krim is in de Verenigde Naties door honderd landen veroordeeld,’ stelt Porosjenko.

Door de aandacht voor de vliegramp begrijpen Nederlanders en andere Europeanen de situatie in Oekraïne beter, denkt Porosjenko: ‘In de wereld, in Europa, en zeker ook in Nederland, overal wordt nu begrepen in welke lastige situatie mijn land verkeert. En dat zich hier een enorme tragedie afspeelt. Meer dan 7.000 doden, vele duizenden gewonden, zo’n 1,3 miljoen mensen die ontheemd zijn geraakt.’

Bevriend met Timmermans

Porosjenko is door de tragedie ook beter bevriend geraakt met Nederlandse politici en sprak zelfs met koning Willem-Alexander. ‘Met premier Rutte en toenmalig minister Frans Timmermans, die nu in Brussel zit, ben ik sterker bevriend geraakt. Maar ik wil ook het Nederlandse volk bedanken. Voor de steun aan mijn land, de inniger relatie. Een paar dagen na 17 juli heb ik ook telefonisch met uw Koning gesproken. Ik kan u zeggen: dat was heel emotioneel. Van beide kanten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.