buitenland

Rechter geeft Jean-Marie Le Pen gelijk in zaak over schorsing

Door Tom Reijner - 02 juli 2015

Jean-Marie Le Pen stapte begin juni naar de rechter om de schorsing van zijn lidmaatschap aan te vechten. De rechtbank in Nanterre geeft de erevoorzitter en oprichter van Front National donderdag gelijk.

De rechter zet een streep door de schorsing, meldt persbureau AFP donderdag. De oprichter en erevoorzitter van het Front National mag lid blijven van de partij.

Uitsluiting

De hoogbejaarde Le Pen (87) stapte begin juni naar de rechter uit boosheid over de beslissing van zijn dochter en huidige partijvoorzitter Marine Le Pen (47) om hem te schorsen.

‘Ik betwist mijn uitsluiting als lid van de partij en de intrekking van het erevoorzitterschap,’ zei hij toen tegenover het Franse persbureau. Het had er volgens hem alle schijn van dat de partij hem ‘het zwijgen wil opleggen’.

Familievete

Zijn herhaaldelijke antisemitische uitspraken en bagatellisering van de Holocaust zetten kwaad bloed bij dochter Marine. Zo liet hij weer eens weten dat hij de gaskamers ‘een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’ vindt.

De verhouding met zijn dochter – die de omstreden uitspraken meteen veroordeelde – raakte daardoor ernstig verstoord, en mondde zelfs uit in een ware familievete.

Jean-Marie vertelde in mei dat hij zich schaamt voor zijn dochter, die het electoraal niet slecht doet in Frankrijk.  ‘Ik hoop dat de voorzitter van Front National snel trouwt, en haar achternaam verandert.’ Hij voelt zich door haar ‘absoluut schandalig’ behandeld. Later sloeg hij overigens een wat mildere toon aan.

De oude Le Pen was veertig jaar lang de leider van het Front National, totdat hij in 2011 het stokje overdroeg aan zijn dochter. Het is goed mogelijk dat de openlijke ruzie nu opnieuw oplaait.

Volgens de vicevoorzitter van het Front National, Florian Philippot, gaat een stemming onder de partijleden over het schrappen van het erevoorzitterschap gewoon door. ‘Niemand denkt nog dat hij namens het Front National spreekt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.