buitenland

Referendum Griekse crisis: wat willen de Grieken zelf?

Door Elif Isitman - 01 juli 2015

Zondag mogen de Grieken hun stem laten horen over de voorgestelde deal van de internationale geldschieters. De resultaten van de eerste peilingen verschenen woensdag.

Voorspelbaar genoeg zou de meerderheid van de Grieken het aanbod voor nieuwe bezuinigingen in ruil voor extra geld afslaan, meldt persbureau Reuters op basis van een peiling van de Griekse krant Efimerida ton Syntakton.

Wanbetaling

Het is tot nog toe nog steeds niet precies bekend wat voor hervormingen in het plan zijn opgenomen. Maandagnacht lieten de Grieken na een betaling van 1,6 miljard euro over te maken aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het land deed eerder op de dag een verzoek voor een derde steunpakket, iets dat resoluut werd afgewezen door de eurogroep.

Zondag gaan de Grieken naar de stembus om te beslissen over een eerder voorstel van de internationale crediteuren. Volgens de eerste peiling, die tussen 28 en 30 juni werd gehouden, stemt 54 procent van de Grieken tegen het aanbod van de geldschieters, terwijl 33 procent voor zou stemmen.

De resultaten laten echter zien dat het verschil tussen ja- en nee-stemmers kleiner was na zondag, toen werd besloten om de Griekse banken minstens een week lang te sluiten om te voorkomen dat er nog meer geld naar het buitenland verdwijnt.

Voordat bekend werd dat de banken dicht gingen, stemde nog 57 procent tegen en 30 procent voor. Hierna daalde het percentage nee-stemmers naar 46 procent en steeg het aantal ja-stemmers naar 37 procent.

Werklozen

Het aantal nee-stemmers was het hoogste onder de kiezers van de rechtse partij de Gouden Dageraad: 80 procent van hen stemt tegen het voorstel. Hierna komen de kiezers van Syriza, de partij van de Griekse premier Alexis Tsipras, met 77 procent en de communistische KKE-partij met 57 procent.

Bij de ja-stemmers was de steun met 68 procent het grootst bij kiezers de pro-Europese partij To Potami met 68 procent van de kiezers, daarna bij die van de centrumrechtse Nieuwe Democratie en de centrumlinkse Pasok-partij, beiden met 65 procent.

Het is daarnaast niet verrassend dat het percentage nee-stemmers het hoogste was onder werklozen, ambtenaren, gepensioneerden en huisvrouwen. Zij zouden immers het meeste lijden onder extra bezuinigingen. Volgens de peilingen is 86 van de stemgerechtigden van plan deel te nemen aan het referendum.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.