buitenland

‘Referendum keuze voor chantage of toekomst’

Door Tom Reijner - 03 juli 2015

Het referendum zondag is volgens de linkse leider niet meer dan een keuze voor chantage door de eurolanden die met ultimatums komen en geen oplossing bieden, of voor een rustige toekomst van Griekenland. En hij voelt zich gesterkt door het IMF-advies.

Tsipras herhaalde in een verklaring op de Griekse tv zijn eerdere oproep om toch vooral tegen de voorstellen van de kredietverleners te stemmen. Maar waar de inwoners van zijn land nu precies een kruisje voor gaan zetten, maakte hij opnieuw niet duidelijk.

Veel Grieken hebben geen enkel idee welke plannen ze moeten beoordelen. Volgens de premier gaat het in elk geval niet over het al dan niet uit de eurozone stappen.

Oxi

Een ‘nee’ als uitkomst – zijn nadrukkelijke stemadvies – betekent niet het einde van het lidmaatschap, maar juist een voortzetting van de onderhandelingen. Daar wordt in Europa heel anders over gedacht.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei eerder deze week dat met een ‘oxi’ een Grexit wel heel dichtbij komt. Maar blijf vooral kalm in aanloop naar het referendum, zei Tsipras.

Verlichting

Hij voelt zich gesterkt door een advies van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gisteren, waarin staat dat de Grieken de komende drie jaar 50 miljard euro nodig hebben om de schuldenlast te verlichten.

Volgens Tsipras rechtvaardigt de IMF-analyse de beslissing van zijn regering om een steunpakket van de schuldeisers (onder wie ook het IMF) te weigeren als die niet gepaard gaat met schuldenverlichting. Uit het rapport zou blijken dat de Griekse schuld onhoudbaar is – dat is althans hoe Tsipras het ziet.

Mocht Griekenland uiteindelijk de vereiste hervormingen doorvoeren, dan moeten de overige eurolanden volgens het IMF stappen zetten om de schuldenlast van Griekenland dragelijk te maken.

Een van de opties zou dan zijn de looptijd van tal van leningen te verdubbelen. Volgens Tsipras moet de schuld met 30 procent worden gekort, met daarbij een aflossingsvrije periode van twintig jaar om de oplossing ‘duurzaam’ te laten zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.