buitenland

Rollen omgedraaid: executie van IS-leden in propagandavideo

Door Elif Isitman - 02 juli 2015

Ongeveer 18 leden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn geëxecuteerd door de rivaliserende extremistische groep Jaysh al-Islam. De groep, die in Syrië tegen IS vecht, heeft daarvan een executiefilmpje uitgebracht.

De rivaliserende jihadisten proberen IS daarmee een koekje van eigen deeg te geven. De executievideo is volledig in de stijl van de IS-propagandafilmpjes, schrijft The Independent.

Jaysh Al-Islam propageert het filmpje met de leus ‘de rollen zijn omgedraaid’. In het filmpje hebben de strijders van Jaysh Al-Islam oranje overalls aan, die slachtoffers van IS normaliter in executievideo’s dragen.

Afvallig

Vermoedelijk 18 leden van IS, gehuld in zwarte kleding en maskers, worden naar buiten geleid, waarna hun maskers worden verwijderd en ze worden neergeschoten.

‘Deze groep claimt de moederstaat te zijn en pleegde takfir (het beschuldigen van afvalligheid) op andere moslims, heeft hun bloed vergoten en heeft hun spullen en waardigheid gestolen. Dit is de straf voor wat zij hebben gedaan. We roepen hun huidige leden op zich te bekeren,’ klinkt het in de video.

Zowel Jaysh Al-Islam als IS vecht in Syrië tegen de regering van de Syrische president Bashar al-Assad, maar de twee groepen strijden ook onderling tegen elkaar. Jaysh Al-Islam vormde zich nadat ongeveer 60 rebellerende facties weigerden zich aan te sluiten bij het zelfuitgeroepen ‘kalifaat’ van IS. Jaysh Al-Islam zou in Syrië ongeveer 25.000 actieve strijders hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.