buitenland

Ronselaars van IS richten hun pijlen op Russische jongeren

Door Elif Isitman - 24 juli 2015

De autoriteiten in Rusland maken zich zorgen over het grote aantal Russische jongeren dat zich bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) voegt. Russen zouden nu al 8 procent van het totale aantal jihadisten van de terreurbeweging uitmaken.

Dat meldt BBC. Veel van hen hebben geen banden met het Midden-Oosten. Een voorbeeld is Varvara Karaulova (19), een student Arabisch aan de Universiteit van Moskou. Zij zou begin juni naar Syrië zijn vertrokken om zich bij IS te voegen. Autoriteiten wisten haar echter bij de Turks-Syrische grens te stoppen en terug te sturen naar Moskou.

Taal

Zo zijn er nog een aantal gevallen waarbij Russische studenten ogenschijnlijk van de een op de andere dag besluiten hun koffers te pakken en richting het ‘kalifaat’ te gaan. Naar schatting van de Russische Federale Veiligheidsdienst hebben zo’n acht procent van IS-strijders een Russisch paspoort. Dit zou neerkomen op 2.200 Russen die in Syrië en Irak meevechten met de terreurbeweging.

Volgens Alexei Malashenko, van het Carnegie Centrumin Moskou, staat Russisch op de derde plaats van meest gesproken talen in het ‘kalifaat’, na Arabisch en Engels. Daarnaast zouden de terroristen hun propaganda in het Russisch flink hebben opgevoerd. Zoals zo vaak, worden ook de Russische jongeren naar IS gelokt met de belofte van een ‘beter leven’, evenals ‘liefde en geluk’.

Moslims

Het overgrote deel van de Russische Syriëgangers komt uit de zuidelijke provincie Dagestan, die merendeels uit moslims bestaat. Ook Tsjetsjenië en, opvallend genoeg, het christelijk-orthodoxe Noord-Ossetië zijn grote leveranciers van jihadisten.

De jihadisten zouden uit alle lagen van de bevolking afkomstig zijn – van arm tot rijk. De Russische autoriteiten slaan alarm om de grote aantallen en kondigen aan meer onderzoek te doen naar de effectiviteit van IS-propaganda onder de Russische bevolking.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.