buitenland

Sepp Blatter: ‘WK in Qatar is schuld van Frankrijk en Duitsland’

Door Elif Isitman - 05 juli 2015

FIFA-president Sepp Blatter zegt dat Frankrijk en Duitsland politieke druk hebben uitgeoefend zodat de Wereldkampioenschappen van 2018 en 2022 naar Rusland en Qatar zouden gaan. Er zouden twee ‘politieke interventies’ zijn geweest van de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy en zijn Duitse ambtsgenoot Christian Wulff.

Dit zegt Blatter in een interview Die Welt am Sonntag. Blatter zegt het zat te zijn de schuld op zich te nemen in de gang van zaken rondom de corruptie bij de wereldvoetbalbond. ‘Ik ben bang dat ze de FIFA, die ik heb helpen opbouwen, kapot willen maken’.

Geen controle

‘Sarkozy en Wulff hebben geprobeerd hun stemvertegenwoordigers te beïnvloeden. Daarom hebben we nu een WK in Qatar’. Volgens hem had hij ‘geen controle’ over dit besluit. Volgens Blatter zou de Duitse voetbalbond de aanbeveling van Wulff hebben gekregen om voor Qatar te stemmen ‘om economische redenen’.

In het interview weigert de FIFA-baas verder de verantwoordelijkheid te nemen voor de omstreden stadions in Qatar, die door migrantenwerkers gebouwd worden en onder vuur liggen wegens deplorabele werkomstandigheden en vermeende mensenrechtenschendingen.

Hij wijst naar Duitse bedrijven als Deutsche Bahn en Hochtief die volgens hem projecten in Qatar hadden lang voordat werd besloten het WK daar te houden. ‘Is de FIFA verantwoordelijk voor alles wat er misgaat in de wereld van het voetbal, tot aan de gebeurtenissen in de kleinste dorpjes?’, sneert Blatter.

Hinder

De Amerikaanse FBI doet momenteel onderzoek naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond. Blatter zelf kan vanuit Zwitserland niet zonder zijn toestemming worden uitgeleverd, maar ondervindt wel hinder bij het reizen naar andere landen. Zo zal hij zondag niet naar Canada gaan voor het Wereldkampioenschap voor vrouwen, dat in Vancouver gehouden wordt. ‘Ik neem geen risico’s totdat alles opgehelderd is,’ aldus een boze Blatter.

Blatter zal op 25 juli echter wel naar Rusland gaan voor de kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2018. Hij krijgt steun van de Russische president Vladimir Poetin, die vindt dat de Amerikanen zich teveel bemoeien met internationale voetbalzaken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.