buitenland

Servië: er komt hulp uit EU tegen toestroom vluchtelingen

Door Tom Reijner - 02 juli 2015

De Serviërs gaan gebukt onder grote groepen vluchtelingen die de zogenoemde Balkan-route gebruiken voor hun doortocht naar West- en Noord-Europa. Maar volgens het land komt er snel steun uit de Europese Unie (EU).

Politiechefs uit Duitsland, Oostenrijk en Hongarije hebben toegezegd Servië te helpen bij het indammen van de enorme stroom illegalen, zegt het hoofd van de Servische politie, Milorad Veljovic donderdag, meldt persbureau Reuters.

Hij had eerder op de dag een ontmoeting met zijn Hongaarse, Oostenrijkse en Duitse collega’s. Waaruit zou de hulp bestaan?

Voertuigen

De Hongaren sturen voertuigen met geavanceerde apparatuur om de illegalen te spotten. Die staan volgens Veljovic al bij de grens tussen Servië en Macedonië. Ook wordt er gewerkt aan een gezamenlijke database. EU-lidstaat Hongarije, en bovendien deel van de Schengen-zone, heeft dit jaar naar eigen zeggen al 67.000 illegalen geregistreerd.

Duitse en Oostenrijkse politieagenten zullen tevens de wacht gaan houden bij de Macedonische grens, aldus Servië. Zij moeten de grenzen inspecteren en de illegalen voortijdig tegenhouden. Uit Oostenrijk komen zeker 80 agenten.

Hek

Eerder liet de Hongaarse regering weten een metershoog hek te willen neerzetten langs de grens met buurland Servië, dat (nog) geen lid is van de Unie. De Servische premier Aleksandar Vucic reageerde geschokt op dat voornemen.

Het hek is volgens hem ‘niet de oplossing’ voor het vluchtelingenprobleem, zei hij tegen de Britse zender BBC. ‘Servië is niet verantwoordelijk voor de situatie die door vluchtelingen is gecreëerd, we zijn slechts een doorreisland. Is Servië verantwoordelijk voor de crisis in Syrië?’

De vluchtelingen komen vooral uit het laatstgenoemde land, maar ook uit Afghanistan, Iran en Eritrea. Dagelijks proberen honderden van hen, vanuit landen als Turkije, Griekenland en Macedonië, de 151 kilometer lange grens met Servië te passeren.

In het land zelf hebben al meer dan 34.000 mensen asiel aangevraagd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.