buitenland

Spaanse freelance journalisten mogelijk ontvoerd in Syrië

Door Elif Isitman - 21 juli 2015

Drie Spaanse journalisten worden vermist in Syrië. Mogelijk is het drietal slachtoffer van ontvoering.

Dat maakte de Spaanse vereniging van journalisten FAPE dinsdag bekend. Het gaat om de drie freelancers Antonio Pampliega, Jose Manuel Lopez en Angel Sastre, meldt BBC.

Extremisten

Het grootste gedeelte van de stad Aleppo wordt geregeerd door de islamitische terreurorganisatie Al-Nusra, maar ook terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is in het gebied aanwezig.

IS heeft delen van het noorden en oosten van de provincie Aleppo in handen. Momenteel wordt er hevig gevochten door het Syrische regeringsleger en verschillende extremistische facties.

Ervaren

Het drietal zou op 10 juli vanuit Turkije de Syrische grens zijn overgestoken en is in de buurt van de Syrische stad Aleppo van de radar verdwenen. Er is sinds 11 juli geen contact meer met hen geweest.

Of het om een ontvoering gaat, is niet duidelijk. ‘Op dit moment spreken we alleen van een vermissing,’ zei Elsa Gonzalez, president van FAPE. De kans dat de drie zijn ontvoerd, is echter wel groot. ‘In de regio wordt fel gevochten, dus er is alle aanleiding tot bezorgdheid,’ aldus Gonzalez. Een jaar geleden werden drie andere Spaanse journalisten in hetzelfde gebied ontvoerd.

Pampliega, Lopez en Sastre waren in de regio om reportages te maken. Volgens Gonzalez is niet bekend of ze bij elkaar waren op het moment dat ze verdwenen. Wel is bekend dat de drie mannen in 2013 samen een reportage maakten in Aleppo. Zowel Lopez als Sastre zijn ervaren oorlogsjournalisten.

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op de hoogte te zijn van de situatie en probeert te achterhalen wat er met de journalisten is gebeurd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.