buitenland

Stuurt Turkse president Erdogan aan op nieuwe verkiezingen?

Door Tom Reijner - 07 juli 2015

Precies een maand geleden verloor de AK-partij van Recep Tayyip Erdogan bij de Turkse parlementsverkiezingen de absolute meerderheid, en bleek de pro-Koerdische partij HDP de grote winnaar. Maar een coalitie is nog altijd niet gevormd.

De reden? De vertragingstactiek van Erdogan zelf, schrijft Today’s Zaman, een Engelstalige krant in Turkije.

Duister spel

In de hoofdstad Ankara, waar het parlement en de regering zetelen, zijn er steeds meer verdenkingen dat de islamistische president een duister politiek spel speelt om de coalitievorming te blokkeren, en daarmee aan te sturen op nieuwe verkiezingen in het najaar, aldus de krant.

Zodra het overleg over een nieuwe regering begint, zijn er 45 dagen om deze tot een goed einde te brengen, anders volgen er onvermijdelijk nieuwe verkiezingen. Daar heeft Erdogan zelf ook op gewezen, een week nadat zijn partij flinke klappen kreeg van de Turkse kiezer.

Weerstand

Er is niets dat de president in de weg staat om nu eindelijk eens het startschot te geven voor de onderhandelingen – behalve uit egoïstische overwegingen, aldus het commentaar in Today’s Zaman.

Als dat startschot er dan komt, gaat het vermoedelijk zo: Erdogans premier, Ahmet Davutoğlu, begint consultaties met drie partijen, waarbij hij volgens een bron binnen de AK-partij, geen haast zal hebben.

Als de 45 dagen verstrijken zonder enige voortgang, stelt Erdogan mogelijk een vierpartijencoalitie voor, die er – vanwege weerstand bij winnaar HDP en het nationalistische MHP – niet zal komen. De twee partijen liggen wat standpunten betreft te ver uit elkaar.

Alleenheerser

Het scenario wordt onderstreept door een prominente politicus van HDP. Celal Dogan bezocht de Turkse president vorige week, en vertelde Hürriyet dat Erdogan aanstuurt op een nieuwe stembusgang, die in dat geval plaatsheeft in november. ‘Erdogan zei mij dat hij wil wachten om te zien wat voor coalitie er wordt gevormd, maar ik heb de indruk dat hij de verkiezingen wil herhalen,’ aldus Dogan.

Waarom? Omdat Erdogan hoopt dat zijn regerende AK-partij na nieuwe verkiezingen opnieuw alleenheerser is, zodat zijn uitdijende machtsbasis niet wordt uitgedaagd door een coalitiepartner, zeggen sommige politieke analisten. Toch is er ook een ander geluid. Het meeste politieke gekibbel zou eerder plaatshebben tussen de oppositiepartijen onderling, dan tussen de AK-partij en de oppositie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.