buitenland

Teruglezen liveblog: ‘Tsipras presenteert voorstel op EU-top’

Door Tom Reijner - 06 juli 2015

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis is opgestapt, na aandringen van premier Alexis Tsipras. Laatstgenoemde zou tijdens de EU-top dinsdag met nieuwe voorstellen komen. Dit zijn de laatste ontwikkelingen na het Griekse referendum.

* 15.53 – De Tweede Kamer gaat maandagavond nog in debat over de uitkomst van het Griekse referendum. Daarbij zijn ook premier Mark Rutte en minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem aanwezig. Dat gebeurt op verzoek van de SP, die wil weten met welke inzet het kabinet dinsdag de eurotop ingaat.

* 14:37 – De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft telefonisch overleg gevoerd met Tsipras. Hij heeft toegezegd met nieuwe voorstellen te komen tijdens de belegde EU-top, dinsdag, meldt persbureau Reuters.

* 13:41 – Ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft officieel gereageerd op de uitslag van het Griekse referendum. Een oplossing is zeker niet dichterbij gekomen, zei hij. Sterker, met de afwijzing van de voorstellen wordt het ‘alleen maar moeilijker’. De Grieken willen in de eurozone blijven. ‘Dat is ook mijn doel. Maar of het lukt, gaan we kijken.’

* 12:58 – Merkel is niet optimistisch over een hervatting van de onderhandelingen. Ze ziet vooralsnog geen basis voor nieuw overleg, zegt haar woordvoerder. De deur voor nieuwe gesprekken staat ‘altijd open’. Maar ‘de voorwaarden voor onderhandelingen over een nieuw steunprogramma zijn momenteel niet ingevuld‘.

* 12:05 – De andere achttien eurolanden verwachten nieuwe voorstellen van de Griekse autoriteiten om de crisis in het land te bezweren. Dinsdag komen de ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep) bijeen om te praten over de situatie in Griekenland. De Finse minister van Financiën Alexander Stubb schreef maandag in een blog dat ‘de bal bij de Grieken ligt’. Hij riep Athene op samen te werken. Stubb onderstreepte dat ‘wat er ook gebeurt’ de Griekse economie alleen kan groeien met hervormingen. Volgens zijn Oostenrijkse collega Hans Jörg Schelling is er nog maar weinig speelruimte voor de Grieken.


* 10:53 – Griekenland is onderdeel van Europa en nu het Griekse volk heeft gesproken mag de solidariteit van de andere lidstaten niet wegvallen, zei de Italiaanse president Sergio Mattarella maandag. Volgens de president moet de beslissing van het Griekse volk worden gerespecteerd en resteren voor de EU-lidstaten nu ‘onbekende scenario’s’.

* 09:49 – De opvolger van de weggestuurde Varoufakis is bekend, meldt persbureau Reuters. Het zou gaan om Euclid Tsakalotos. Hij wordt volgens bronnen voorgedragen als de nieuwe minister van Financiën. De huidige onderminister van Buitenlandse Zaken kreeg eind april de leiding over het Griekse team dat onderhandelde met de toezichthouders van de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Die promotie volgde op de stevige kritiek die Varoufakis kreeg na een naar verluidt tumultueus verlopen bijeenkomst van de eurogroep in Riga.

* 09:10 – De AEX is maandag geopend met een verlies van 2,1 procent. Ook andere Europese beurzen zijn de dag begonnen met stevige verliezen. Beleggers reageerden op het Griekse ‘nee’ bij het referendum zondag, over meer hervormingen in ruil voor extra steun.

* 07:59 – De Griekse minister van Financien is opgestapt. Volgens Varoufakis vindt de Griekse premier Alexis Tsipras dat zijn vertrek beter kan zijn voor de onderhandelingen. Het heeft er dus alle schijn van dat Tsipras Varoufakis de laan uit heeft gestuurd. Wie de 54-jarige Varoufakis, die eind januari aantrad, zal opvolgen, is onduidelijk.

‘Ik zie het als mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen om het kapitaal dat de Griekse bevolking ons gisteren bij het referendum heeft gegeven te verzilveren, op de manier die hem goed acht,’ schreef Varoufakis op zijn blog.

‘En ik zal de minachting van de schuldeisers met trots ondergaan. Ik zal premier Tsipras, de nieuwe minister van Financiën en onze regering voluit steunen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.