buitenland

Tsipras en nieuwe minister naar Brussel: is er nog vertrouwen?

Door Tom Reijner - 07 juli 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras reist dinsdag af naar Brussel om te overleggen met zijn collega’s van de eurozone. Dat doet hij samen met de nieuwe minister van Financiën, Euclid Tsakalotos, de opvolger van de maandag opgestapte Yanis Varoufakis.

Weet hij regeringsleiders als de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande te overtuigen?

Financiële nood

De banken blijven dicht, en extra noodsteun van de Europese Centrale Bank komt er niet. De financiële nood in Griekenland wordt steeds groter. Tsipras moet nu bewegen, wil hij zijn land niet verder zien afglijden.

Want als hij daar niet in slaagt, zit Griekenland op korte termijn echt zonder geld. Merkel waarschuwde gisteren nog dat de Zuid-Europeanen voorlopig niet hoeven te rekenen op nieuwe leningen van de eurolanden.

Het is wachten op ‘gedegen en geloofwaardige’ voorstellen van Athene, zei Hollande. Hij voerde gisteren met de Duitse bondskanselier overleg over wat te doen, nu de Griekse kiezer zich in referendum had uitgesproken tegen de voorstellen van de internationale geldschieters.

Flutverhaal

Later vandaag gaat het crisisoverleg verder, als ook de andere EU-regeringsleiders naar Brussel komen. Volgens premier Mark Rutte (VVD) moeten de Grieken niet met een ‘flutverhaal’ komen. Kan Griekenland in de eurozone blijven? Dat hangt volgens eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, en tevens PvdA-minister van Financiën, helemaal af van wat het land op de bijeenkomsten van de eurogroep en Europese regeringsleiders zegt.

Het moet vandaag blijken of een ‘herstart’ van de Europese steun aan de Grieken mogelijk is. Maar dat kan volgens Dijsselbloem alleen als de Grieken echt werk gaan maken van de hervormingen en bezuinigingen. Als het geschonden vertrouwen niet wordt hersteld, dan groeit de kans op een vertrek van Griekenland uit de eurozone – een zogenoemde Grexit.

De afgelopen maanden bekoelden de relaties tussen Griekenland en de andere eurolanden, doordat beloftes niet werden nagekomen en minister van Financiën Yanis Varoufakis grote ergernis opriep bij zijn collega’s. Hij is inmiddels vervangen door de in Nederland geboren Euclid Tsakalotos (55), die net als Varoufakis een wetenschappelijke carrière had, en lid is van de linkse regeringspartij Syriza.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.