buitenland

Tsipras ontslaat dwarsliggende bewindslieden

Door Servaas van der Laan - 17 juli 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft de bewindslieden uit zijn kabinet die tegen de hervormingsplannen stemden, op straat gezet. Daarmee is de eerste stap naar het ‘opschonen’ van zijn sceptische coalitie gezet.

Het gaat om minister Panagiotis Lafazanis van Energie, staatssecretaris Dimitris Stratoulis (Arbeid) en staatssecretaris Costas Isychos (Defensie). Zij werden vervangen door respectievelijk Panos Skourletis, Pavlos Chaikalis en Christoforos Vernadakis.

Staatssecretaris Nadia Valavani van Financiën, die eerder deze week opstapte, wordt opgevolgd door Tryfon Alexiadis. De minister van Financiën Euklides Tsakalotos, die de omstreden minister Yanis Varoufakis opvolgde, mag blijven.

Broze coalitie

Woensdag slaagde Tsipras erin om de hervormingsplannen door het parlement heen te loodsen, maar hij had daarbij de steun nodig van de oppositiepartijen. Maar liefst 32 van zijn eigen partijgenoten stemden tegen de plannen.

Met het vervangen van de bewindslieden is Tsipras er dus nog niet. De verwachting is dat Tsipras zal proberen een breuk te veroorzaken met het nog radicalere deel van zijn Syriza-partij. Ook de steun van coalitiepartner ANEL is nogal broos. ANEL steunde Tsipras uiteindelijk wel, maar dat ging niet van harte.

Verkiezingen

Om de door de schuldeisers gewenste plannen uit te kunnen voeren, zal Tsipras op zoek moeten gaan naar een nieuwe coalitie met een nieuw mandaat van de kiezer.

Naar verwachting zullen de Grieken in september of oktober naar de stembus moeten gaan om een nieuwe regering te kiezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.