buitenland

Volgens Iran is deal kernprogramma nooit dichterbij geweest

Door Shari Deira - 04 juli 2015

Nog drie dagen en dan moet er een deal zijn met een Iran over het nucleaire programma van het land. Minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarid is optimistisch: ‘Een deal is nog nooit zo dichtbij geweest.’

Zarid zette vrijdag een video op YouTube waarin hij zegt dat zijn land klaar is om een overeenkomst te tekenen, meldt BBC News.

Vooruitgang

De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) is ook optimistisch, maar iets minder dan Zarid. Hij zegt dat er ‘vooruitgang is geboekt’, maar dat er nog steeds veel werk te doen is. Zo wordt er naar verluidt gesteggeld over inspecties van installaties door inspecteurs van de Verenigde Naties.

In april bereikten Rusland, China, Frankrijk, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland al een principe-akkoord met Iran. De landen waren het eens over de hoofdlijnen, en spraken de afgelopen maanden over een definitief akkoord.

Zarid zegt nu dat een akkoord ook de deur opent voor verdere samenwerking tegen extremisme. ‘De bedreiging waarmee we te maken hebben, en ik zeg “we” omdat niemand gespaard blijft, zijn de gemaskerde mannen die de beschaving verwoesten. Om de strijd aan te gaan met deze uitdaging, is er een nieuwe aanpak nodig.’

Akkoord

Iran heeft er altijd op aangedrongen dat het geen slechte bedoelingen heeft met het nucleaire programma van het land. Iets waar vooral de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niets van gelooft. Iran heeft herhaaldelijk oorlogsretoriek laten horen over Israël.

De Verenigde Staten hameren erop dat de hoofdpunten die in april zijn opgesteld, de basis moeten blijven van een definitief akkoord. Irans opperste leider ayatollah Ali Khamenei keurde onlangs nog in ene toespraak enkele hoofdpunten af.

Khamenei wil eerst dat de internationale sancties tegen Iran worden opgeheven, voor het land zijn nucleaire programma beperkt. Ook ziet hij controle van militaire gebieden niet zitten en het feit dat er tien jaar lang geen onderzoek mag worden gedaan.

De deadline voor een akkoord was eerst 30 juni, maar de onderhandelaars hadden meer tijd nodig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.