buitenland

Waarom het opnieuw een spannende dag wordt voor Tsipras

Door Tom Reijner - 22 juli 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras staat woensdag opnieuw voor een krachtmeting met het parlement. Hij moet een nieuw pakket maatregelen door de volksvertegenwoordiging zien te loodsen. Een spannende dag, ook in politiek opzicht.

Tsipras moet in elk geval een meerderheid zien te overtuigen van een nieuw pakket hervormingsmaatregelen. Het debat en de stemming gaat vandaag vooral over de hervorming van het civiele recht.

Niet zo controversieel

De lange, stroperige procedures en de immense bureaucratie moeten worden aangepakt, zodat de kosten worden beperkt. Daarnaast moest Griekenland de Europese regels over de redding van banken omzetten in nationale wetgeving. Niet zo controversieel allemaal als het eerste hervormingspakket – met de veelbesproken btw-verhoging en de maatregelen in het pensioenstelsel –  maar het is toch ‘extreem belangrijk’ dat ook deze wetsvoorstellen worden gesteund, zegt de Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos.

Het overleg over het reddingsplan kan in dat geval vrijdag worden hervat, schrijft de BBC. De schuldeisers zien de twee wetsvoorstellen als voorwaarden voor een derde noodpakket van zo’n 86 miljard euro aan leningen.

Voortekenen

De voortekenen zijn gunstig. Donderdag wist hij al steun te vergaren voor het bereikte akkoord met de kredietverleners en eerste hervormingspakket. Een ruime meerderheid stemde toen voor, maar 38 partijgenoten van ‘zijn’ Syriza stemden tegen of trokken zich terug uit de stemming.

De verwachting is dat er opnieuw verzet uit eigen gelederen zal zijn tegen de maatregelen, maar dat ook nu de oppositiepartijen voor hem in de bres zullen springen. Het tweede pakket lijkt dus veilig. Maar in politiek opzicht loopt Tsipras wél gevaar.

Vier andere Syriza-parlementariërs hebben namelijk aangegeven zich bij de al 38 rebellerende partijgenoten te voegen. Dat betekent niet meteen dat het kabinet valt, maar het verhoogt wel de kans op vervroegde verkiezingen in oktober, schrijft The Financial Times op basis van bronnen bij de regering en de oppositie.

Mandaat

Tsipras’ coalitie wordt gesteund door 162 van de in totaal 300 parlementsleden – 149 van Syriza en 13 van de Onafhankelijke Grieken, de kleine, nationalistische partner.

Als de 42 ‘opstandelingen’ inderdaad tegenstemmen, valt de steun terug naar 120 zetels. In de Griekse politieke kringen is het een – weliswaar ongeschreven – regel dat een coalitie zijn mandaat verliest, als het niet meer dan 120 aanhangers kan mobiliseren tijdens een plenaire vergadering in het parlement, aldus de Britse krant.

In dat geval hangt een en ander af van hoe parlementsvoorzitter Zoi Konstantopoulou (Syriza) de uitkomst interpreteert. Zij staat bekend als ultralinks, en stemde vorige week tegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.