buitenland

Waarom homo’s nu ook leider boy scouts mogen zijn

Door Shari Deira - 28 juli 2015

Het heeft even geduurd, maar voortaan mogen ook homo’s leider zijn van groepen van de padvinderij in de Verenigde Staten. Homo’s mogen vrijwilliger zijn, begeleider en elke andere leidinggevende rol vervullen in de organisatie die al 105 jaar oud is.

Maandagavond (lokale tijd) werd er gestemd over de toekomst van homo’s binnen de boy scouts. Van de stemgerechtigden in het bestuur stemden 45 voor, en 12 tegen.

Discriminatie

Hoewel het landelijke verbod voor homo’s in leidinggevende functies is opgeheven, mogen lokale afdelingen van de padvinders nog wel beslissen om homo’s te weren als dat in strijd is met hun religieuze opvattingen.

‘Veel te lang heeft dit probleem ons verdeeld en afgeleid en nu is het tijd om ons te scharen achter de buitengewone kracht van de boy scouts,’ zegt voorzitter van de padvinderij, Robert Gates.

De organisatie is langzaam toegegroeid naar dit besluit, nu homo’s steeds meer rechten in Amerika verwerven. In bijna de helft van alle staten is discriminatie op basis van seksuele oriëntatie verboden en in juni wees het hooggerechtshof het verbod op het homohuwelijk af.

Vrijwilliger

In 2000 verdedigde de Boy Scouts of America nog de opvatting dat homo’s geen leidinggevende rol mogen vervullen binnen de club. Sinds 2013 mogen wel jongens die openlijk homo zich aansluiten bij de padvinders, maar voor volwassenen was het nog steeds verboden om vrijwilliger te zijn. Dat zou betekenen dat een padvinder die homo is, op zijn achttiende de club moet verlaten.

Sindsdien dreigden volwassen homo’s naar de rechter te stappen. De openbaar aanklager van New York opende een onderzoek naar het beleid van de organisatie. Boy Scouts of America was dan ook min of meer gedwongen om het beleid aan te passen, omdat het voor een rechter waarschijnlijk niet zou standhouden.

Kerken

Het is nog maar de vraag hoeveel lokale afdelingen van de padvinders homo’s als vrijwilliger zullen accepteren. Van de afdelingen wordt ongeveer 70 procent gefinancierd door religieuze organisaties, melden Amerikaanse media. Sommige kerken zijn ook kritisch geweest over het schrappen van het verbod.

Zo laat de mormoonse kerk, groot sponsor van de padvinders, weten te overwegen om een eigen organisatie op te richten. Het toelaten van homo’s is ‘in strijd met de traditionele waarden van de Boy Scouts of America’, laat de kerk in Salt Lake City weten in een verklaring.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.