buitenland

Wat Cameron nog meer wil doen in strijd tegen IS

Door Shari Deira - 19 juli 2015

Luchtaanvallen in Irak is niet genoeg om terreurbeweging IS te bestrijden. De Britse premier David Cameron wil meer doen, maar heeft daarvoor wel steun nodig van het parlement.

Het Verenigd Koninkrijk moet meer doen in de strijd tegen IS, zegt Cameron zondag tegen de Amerikaanse zender NBC.

‘Op dit moment praten we, samen met de oppositiepartijen, over wat we nog meer kunnen doen. Maar geen zorgen, we zijn samen met [de Verenigde Staten] vastbesloten om het kalifaat te vernietigen, of het nou in Irak of Syrië is.’

Syrië

Het Britse parlement stemde in 2013 nog tegen militaire acties in Syrië, maar Cameron lijkt daar nu voorstander van te zijn. Vrijdag kwam er informatie naar buiten dat Britse piloten al hebben samengewerkt met landen van de internationale coalitie die wel actief zijn in Syrië.

Minister Michael Fallon (Defensie) moet maandag naar het Lagerhuis komen om uit te leggen hoe het kan dat Britse piloten actief zijn in Syrië, zonder dat het parlement daarvoor toestemming heeft gegeven. Volgens Fallon hadden de piloten toestemming om luchtaanvallen uit te voeren, juist omdat ze zijn ondergebracht bij de luchtmacht van andere landen.

Na de terreuraanslag in Tunesië, waarbij dertig Britten om het leven kwamen, hebben Cameron en Fallon aangegeven dat zij meer willen doen om IS te bestrijden, en daarvoor op zoek gaan naar steun in het Lagerhuis.

Fundamentalisme

Cameron zal maandag een toespraak geven, waarin hij uitlegt hoe de regering fundamentalisme de komende vijf jaar wil aanpakken. De Britse premier zal potentiële jihadisten waarschuwen dat zij geen ‘waardevolle toevoeging van een beweging’ worden als zij afreizen naar het kalifaat.

‘Als je een jongen bent, zullen ze je hersenspoelen, bommen aan je lichaam vastmaken en je opblazen,’ zal Cameron zeggen. ‘Als je een meisje bent, zullen ze een slaaf van je maken en je gebruiken. Dat is de zieke en brute werkelijkheid over ISIL,’ zal Cameron zeggen.

Ook wil Cameron dat er een eind komt aan ‘gekke complottheorieën’ van extremisten. ‘De wereld zweert niet samen tegen de islam, de veiligheidsdiensten zijn niet verantwoordelijk voor terroristische aanslagen. (…) Dit zijn extreem paranoïde gedachtes.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.