buitenland

Wat heeft Strauss-Kahn te zoeken op Cuba?

Door Servaas van der Laan - 17 juli 2015

Voormalig IMF-topman en Frans minister van Financiën Dominique Strauss-Kahn heeft een exotisch baantje geregeld in het communistische Cuba. Hij gaat op het eiland president Raul Castro adviseren.

Een politieke comeback is het niet te noemen, maar Strauss-Kahn laat in ieder geval weer van zich horen nadat hij vorige maand werd vrijgesproken in een veelbesproken prostitutiezaak.

Voormalige vrienden

De Fransman voelde er waarschijnlijk weinig voor om in eigen land aan de slag te gaan, omdat veel van zijn voormalige politieke bondgenoten hem de rug hebben toegekeerd.

Strauss-Kahn woont al een tijdje in Marokko waar hij niet wordt lastiggevallen vanwege zijn vermeende seksuele escapades. Gelukkig haalt men kennelijk ook in Havana de schouders op bij het tumultueuze verleden van ‘DSK’.

Adviseur

De Cubaanse president Raul Castro heeft de voormalige topman van het IMF ingehuurd als adviseur. Naar verluidt heeft Castro Strauss-Kahn gevraagd hem te helpen bij de zakelijke relaties met de Verenigde Staten die onlangs nieuw leven werden ingeblazen. In december vorig jaar besloot Washington af te zien van het vijftig jaar lang volgehouden afwijzingsbeleid vis-a-vis Havana en bleek Raoul Castro de Koude Oorlogstaal van zijn broer Fidel ook wel zat te zijn.

Nu er gesproken wordt over het intrekken van de Amerikaanse handelsboycot komt de economische handel tussen de landen stilletjes op gang. Strauss-Kahn kan daar met zijn Amerikaanse contacten een voor Cuba lucratieve rol in spelen.

Mogelijk zal Castro Strauss-Kahn ook vragen eens te bellen met wat oude vrienden bij het IMF. Cuba, dat weliswaar één van de ‘founding fathers’ van de financiële instelling is, heeft al sinds 1963 geen toegang meer tot financiële steun van het IMF.

Omdat het regime van Fidel Castro een lening van 12,5 miljoen dollar (dat waren nog eens bedragen!) niet op tijd terugbetaalde, werd het land uit de IMF gezet. Dat Castro het bedrag uiteindelijk toch terugbetaalde, veranderde niets aan de situatie: Cuba kon geen geld meer krijgen van het IMF.

Financiële nood

Dit was aanvankelijk geen probleem, omdat de Sovjet-Unie de communistische staat financieel steunde. Toen de Sovjet-Unie in 1991 ophield te bestaan, kwam Cuba pas echt in de financiële problemen.

Toegang tot hulptegoeden van het IMF bleven onbereikbaar omdat de Verenigde Staten dit tegenhielden. Maar nu Amerika de economische sancties opschort, lijkt ook de weg naar hulpgelden van het IMF weer open te zijn.

Griekenland

Het is voor Castro te hopen dat er dan nog wel wat in het potje van Christine Lagarde zit. Knarsetandend kijkt de Cubaanse leider toe hoe Griekenland vele miljarden euro’s krijgt overgemaakt. Mogelijk is de Cubaan vergeten dat Strauss-Kahn aan het roer stond bij het IMF toen Griekenland in 2010 de eerste miljardenlening kreeg overgemaakt.

Maar ook op het onderwerp-Griekenland lijkt DSK wat te zijn gedraaid. In een statement liet de Fransman weten dat er geen extra geld moet worden geleend aan de Grieken. Dit zal tot instemmende blikken hebben geleid in Havana. Niets staat een vruchtvolle samenwerking nu nog in de weg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.