buitenland

Wordt ‘landverrader’ Varoufakis strafrechtelijk vervolgd?

Door Elif Isitman - 29 juli 2015

Het Griekse hooggerechtshof beoordeelt of de voormalige minister van Financiën Yanis Varoufakis strafrechtelijk vervolgd kan worden voor het opzetten van een parallel betalingssysteem. Openbaar aanklager Efterpi Koutzamani heeft een proces aangespannen tegen de ex-minister.

Dat meldt Kathimerini woensdag. Koutzamani handelt op basis van aanklachten van een aantal burgers tegen Varoufakis vorige week.. Ook laat ze een collega uitzoeken of niet-politieke personen mogelijk ook strafrechtelijk vervolgd kunnen worden in de zaak. Zij stuurde de twee aanklachten woensdag door naar het Griekse parlement.

Represailles

De aanklachten komen oorspronkelijk van Apostolos Gletsos, de burgemeester van de gemeente Stylida, en Panayiotis Giannopoulous, een advocaat. Die laatste klaagt Varoufakis aan voor landverraad tijdens de onderhandelingen met de internationale geldschieters. Gletsos beschuldigt Varoufakis van het in gevaar brengen van de Griekse staat met het parallelle belastingsysteem. Volgens de burgemeester zou de voormalige minister daar ‘internationale represailles’ mee uitlokken.

Volgens de Griekse wet genieten ministers strafrechtelijke immuniteit, waardoor er niet direct een strafrechtelijk proces tegen Varoufakis kan worden begonnen. Het Griekse parlement kan echter beslissen om die immuniteit op te heffen. Mocht dat gebeuren, moet er eerst een strafrechtelijk onderzoek worden gestart.

Privacy

Daarnaast moet het parlement mogelijk uitzoeken of niet-politieke figuren ook strafrechtelijk vervolgbaar zijn in de Varoufakis-affaire. Een groep advocaten kondigde aan om aanklachten voor privacy-schending, plichtsverzuim en het opereren in crimineel verband in te dienen tegen personen die met Varoufakis samenwerkten.

Varoufakis schakelde onder meer een jeugdvriend, een hoogleraar ICT aan Columbia University, in om accounts van belastingbetalers hacken. Ze opereerden in het diepste geheim.

Maandag kwam het geheime belastingplan van Varoufakis aan het licht. Hij zou vorig jaar december, ruim een maand voor zijn aanstelling als minister, met toestemming van premier Alexis Tsipras werken aan een parallel betalingssysteem dat stapje voor stapje voor een terugkeer van de drachme moest zorgen.

Varoufakis beweerde zelf het beste voor te hebben met het Griekse volk: ‘ik werd van alle kanten aangevallen,’ schreef hij maandag in zijn blog. Hij zou ervan zijn beschuldigd geen  noodplan te hebben voor het geval Griekenland gedwongen de eurozone zou moeten verlaten en zich hebben willen verweren met de openbaring van het geheime plan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.