buitenland

Wrakstuk ‘zeer waarschijnlijk’ van MH370

Door Shari Deira - 31 juli 2015

Het is ‘zeer waarschijnlijk’ dat het wrakstuk dat is aangespoeld op het eiland Réunion van de vermiste Boeing 777 is. Op het eiland zijn inmiddels meer voorwerpen aangespoeld.

Het wrakstuk, dat een deel van een van de vleugels zou zijn, wordt gebracht naar Frankijk, waar het verder wordt onderzocht. Martin Dolan, hoofd van het onderzoek uit Australië, zegt tegen BBC News dat hij denkt dat het gaat om een wrakstuk van MH370.

Vleugel

Luchtvaartexperts die foto’s hebben bestudeerd van het wrakstuk zeggen dat het waarschijnlijk gaat om een flaperon, een bewegen onderdeel dat aan de achterkant van de vleugel van een Boeing 777 zit.

‘Er is geen andere zaak bekend waarbij een flaperon van een Boeing 777 is vermist,’ zegt Dolan tegen de Britse omroep. Onderzoek naar het onderdeel moet uitwijzen waardoor het is afgebroken en of dat gebeurde terwijl het vliegtuig nog in de lucht was.

De flaperon is nauwelijks beschadigd en dat zou erop kunnen wijzen dat het vliegtuig met hoge snelheid en met een steile gang het water in heeft gemaakt, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Koffer

Aan de kust van Réunion, een Frans eiland met ongeveer 845.000 inwoners, zijn vrijdag twee plastic flesjes gevonden: een uit China en een uit Indonesië. De flesjes zijn gevonden aan de noordoostkust van het eiland, waar eerder het wrakstuk werd gevonden. Korte tijd later is ook een stuk van een koffer aangespoeld.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines verdween in maart vorig jaar tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Aan boord van het toestel zaten 239 passagiers.

Het wrakstuk en de andere voorwerpen zullen waarschijnlijk vandaag naar Toulouse in Frankrijk worden gevlogen waar luchtvaartexperts verder onderzoek zullen doen.

In Toulouse is een grote hangar waar wrakstukken van vliegtuigen worden opgeslagen en bestudeerd (foto: EPA)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.