buitenland

Yanis Varoufakis blikt terug op crisis: ik heb fouten gemaakt

Door Tom Reijner - 24 juli 2015

De afgetreden Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis steekt in een interview de hand in eigen boezem. Ik heb fouten gemaakt rond de Griekse crisis, zegt hij, maar beschuldigt toch ook weer de andere eurolanden.

Varoufakis is weliswaar al een paar weken geen Griekse minister van Financiën meer, maar laat toch nog regelmatig van zich horen in diverse media. De politicus zit nooit om stevige uitspraken verlegen, en heeft met zijn preken in vergaderingen menig collega in het harnas gejaagd.

Krachten

Maar in een interview met de Duitse tv-zender ZDF kijkt hij ook eens goed naar zichzelf. Ik heb fouten gemaakt, zegt hij, ‘en ik zou een gevaarlijke gek zijn als ik dat niet zou inzien’. Tegelijkertijd wijst hij met een beschuldigende vinger naar de andere eurolanden.

Er was geen sprake van een ‘eervolle overeenkomst’, zegt Varoufakis over de deal die met de internationale geldschieters werd gesloten. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble krijgt opnieuw onder uit de zak.

Schaüble zou willen dat Griekenland vertrekt uit de eurozone. ‘Er zijn veel krachten aan het werk in Europa en de heer Schäuble is misschien wel één van de grootste die een Grexit wil.’ Desondanks ziet hij de Duitser niet als grootste vijand van Griekenland. De schuldencrisis is onze grootste vijand, die kan ons land kapot maken.’

Referendum

Waarom bent u eigenlijk afgetreden na het overduidelijke ‘nee’ in het referendum over de voorstellen van de geldschieters?, vraagt de interviewer. Varoufakis was nota bene succesvol met zijn felle nee-campagne. ‘Ik ben tot de conclusie gekomen dat dit het beste was wat ik voor mijn premier kon doen,’ zegt hij.

Toch zijn er ook geluiden dat de Griekse premier Alexis Tsipras hem uit het onderhandelingsteam wilde hebben vanwege de ophef die hij tijdens de vele bijeenkomsten met de eurogroep veroorzaakte.

Van politieke verdeeldheid in Griekenland is volgens de ex-minister hoe dan ook geen sprake. ‘Ik sta nog volledig achter Tsipras en heb absoluut geen interesse om een eigen partij op te richten, dat zou het land alleen maar verzwakken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.