buitenland

Yanis Varoufakis vertrekt als Grieken ‘ja’ stemmen

Door Shari Deira - 02 juli 2015

Yanis Varoufakis is geen minister van Financiën meer als de Griekse bevolking zondag ‘ja’ stemt bij het referendum over hervormingen. Varoufakis zou nog liever zijn ‘arm afsnijden’ dan een deal ondertekenen zonder schuldenverlichting.

IMF-topvrouw Christine Lagarde zegt juist tegen persbureau Reuters dat schuldenverlichting pas aan de orde kan komen als Griekenland hervormt.

Varoufakis zegt verder in een interview met de Australische publieke radio ABC dat Griekenland niet in staat is om drachmes te drukken. ‘Een van de maatregelen die we hebben genomen toen we in 2000 toetraden tot de eurozone was dat we ons hebben ontdaan van al onze geldpersen’. Volgens hem is de muntunie dan ook ‘onomkeerbaar’.

Akkoord

Als de Grieken zondag ‘nee’ stemmen bij het referendum, kan er binnen twee uur een akkoord zijn met de schuldeisers, zegt Varoufakis tegen Bloomberg TV. ‘Als er “ja” wordt gestemd bij het referendum ben ik vanaf maandag geen minister meer.’

Eerder liet premier Alexis Tsipras al doorschemeren dat hij niet degene zal zijn die de EU-voorstellen, waarover wordt gestemd in het referendum, zal uitvoeren. De eisen die de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie stellen, verlengen de problemen van Griekenland alleen maar, zegt Varoufakis. ‘Daar teken ik niet voor.’

Dit terwijl onder anderen voorzitter Jean-Claude Juncker heeft laten weten dat een ‘nee’ bij het referendum een ‘nee’ tegen Europa is.

Hervormingen

Volgens Varoufakis hebben de schuldeisers tot nu toe nog geen geloofwaardig voorstel gedaan voor verlichting van de schuld. Hij zegt bereid te zijn om hervormingen te accepteren die niet prettig voor de Grieken zijn.

Wat de uitkomst van het referendum ook is, Varoufakis’ partij Syriza zal ook na het referendum actief blijven. ‘Wat er ook gebeurt, ik zal hier zijn. Ik ben nog steeds volksvertegenwoordiger, als ik geen minister van Financiën ben.’

Onzekerheid

Voor het referendum van zondag zullen de schuldeisers en Griekenland niet meer onderhandelen over een akkoord. Lagarde zegt in een interview met persbureau Reuters dat de Griekse regering eerste een stap richting hervormingen moet zetten, ‘daarna kan de andere kant reageren’.

Ook voor Lagarde is de volgende stap van de Grieken onzeker. ‘We hebben zoveel “laatste” voorstellen gekregen, die dan weer zijn veranderd en aangepast de afgelopen dagen, waardoor het nogal onzeker is wat nu het laatste voorstel is.’

De IMF-topvrouw hoopt dat het referendum zorgt voor een doorbraak. ‘Het democratische proces dat komt, zal hopelijk wat duidelijkheid scheppen, minder onzekerheid over wat de Griekse bevolking wil en de Griekse regering.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.