buitenland

Aanslag? El Kahzzani blijft bij verhaal overval

Door Shari Deira - 23 augustus 2015

Ayoub el Kahzzani snapt niets van de ophef die is ontstaan over zijn daad van afgelopen vrijdag in de Thalys. De Marokkaan blijft bij zijn verhaal dat hij een overval wilde plegen op de hogesnelheidstrein.

Volgens Franse media ontkent El Kahzzani ook in Syrië te zijn geweest. El Kahzzani is dan ook hoogst verbaasd over de beschuldiging dat hij een terroristische aanslag wilde plegen, zegt zijn advocaat.

Bedreigen

In de Thalys die onderweg was van Amsterdam van Parijs werd Ayou el Kahzzani overmeesterd. Hij had een Kalasjnikov bij zich, die hij naar eigen zeggen heeft gevonden in een park in Brussel. Ook had El Kahzzani een Stanleymes bij zich.

Met de wapens wilde de man naar eigen zeggen passagiers bedreigen en overvallen. Ook was El Kahzzani naar eigen zeggen van plan een raam kapot te schieten, om te kunnen ontsnappen na zijn daad.

De advocaat zegt dat zijn cliënt er zwak en vermagerd uitziet. ‘Alsof hij ondervoed is.’ De 26-jarige Marokkaan zou dakloos zijn en meestal overnachten op station Gare du Midi in Brussel. Andere  daklozen zouden tegen El Kahzzani hebben gezegd dat de Thalys vol zit met ‘rijke mensen’.

Syrië

El Kahzzani zou een teruggekeerde Syriëganger zijn, die al bekend was bij Europese inlichtingendiensten. Wat hij precies in Syrië heeft gedaan, is niet duidelijk.

Vermoedelijk is El Kahzzani de trein ingestapt na de conducteurs op station Brussel-Zuid. Tegen de Franse zender France Info zegt conducteur Michel Bruet dat de man mogelijk achter de rug van hem en zijn collega de trein is ingestapt.

Bruet begrijpt niets van beschuldigingen dat de passagiers aan hun lot zijn overgelaten. De conducteur is naar eigen zeggen gedurende het incident bij de passagiers gebleven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.