buitenland

Akkoord Noord- en Zuid-Korea: wat houdt dit in?

Door Thomas Borst - 25 augustus 2015

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn uit de lucht. Beide landen kwamen tot een akkoord, na twee dagen in gesprek te zijn geweest over de vijandige verhoudingen.

De spanningen liepen de afgelopen weken flink op tussen beide landen nadat Noord-Korea landmijnen bij de grens met Zuid-Korea plaatste.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un geeft toe spijt te hebben van de landmijnen bij de grens met Zuid-Korea. Twee Zuid-Koreaanse militairen raakten gewond.

Propaganda

Als reactie op de landmijnen begon Zuid-Korea voor het eerst in elf jaar weer met het uitzenden van anticommunistische propaganda via luidsprekers bij de grens. De kritiek op Kim Jong-un zorgde voor veel woede; Noord-Korea kondigde oorlog aan en militairen beschoten de luidsprekers.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, sprak beide landen erop aan de situatie niet te laten escaleren. Hij vreesde voor een oorlog en riep de leiders op om met elkaar in gesprek te gaan. Noord-Korea nam het initiatief voor de gesprekken over een patstelling.

Na het akkoord heeft de Zuid-Koreaanse regering besloten om de luidsprekers uit te zetten. Ook is er afgesproken dat de families die tijdens de Koreaanse oorlog van elkaar zijn gescheiden, weer herenigd mogen worden.

Historische overeenkomst

‘Beide landen maakten compromissen. Zuid-Korea denkt dat Noord-Korea zich heeft verontschuldigd, maar in feite is het niet meer dan een verklaring waarin de spijt over de schade uitgesproken wordt,’ zegt Azië-deskundige John Delury van de Yonsei University in Seoul tegen persbureau Reuters.

‘Het belangrijkste is om dit akkoord te handhaven en de relatie te heropenen,’ vervolgt Delury. ‘Het is een historische overeenkomst waarmee een basis voor de toekomst is gelegd.’

Sinds 1950 zijn er spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea. In 1953 zorgden de Verenigde Naties voor een wapenstilstand tussen beide landen. In de jaren daarna werden er geregeld over en weer schoten gelost, maar tot een gewapende confrontatie kwam het nooit.

In maart 2010 zonk er een Zuid-Koreaans oorlogsschip, nadat het door een torpedo werd getroffen. Bij de aanslag kwamen 46 militairen om. Noord-Korea heeft altijd ontkend achter de aanslag te zitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.