buitenland

‘Asielzoekers kunnen best hotelnacht betalen’

Door Tom Reijner - 05 augustus 2015

Dat asielzoekers noodgedwongen de nacht op straat moeten doorbrengen omdat ze volledig berooid zijn, is ‘bijzonder karikaturaal’. Vluchtelingen en gelukszoekers die naar Europa komen, hebben ‘genoeg geld om voor hun eigen onderkomen te betalen’.

‘Voor alle duidelijkheid: het gaat om mensen die tienduizenden euro’s hebben betaald om hier te geraken, aan mensensmokkelaars, aan malafide netwerken,’ zei de Belgische staatssecretaris van Asiel Theo Francken dinsdag op de Belgische Radio 1.

Kennissen

‘Om dan te zeggen: ik heb geen 50 euro meer om een kamer te boeken voor een nacht…met alle respect, maar dat is toch redelijk ongeloofwaardig,’ vervolgt hij.

En bovendien kunnen de asielzoekers eventueel ook bij vrienden en kennissen terecht. ‘Veel mensen binnen die gemeenschappen hebben wel degelijk al kennissen in België, omdat we nu eenmaal al veel mensen van die origine hebben,’ aldus de staatssecretaris.

In de nacht van maandag op dinsdag moesten vijftig asielzoekers noodgedwongen de nacht op straat doorbrengen omdat de autoriteiten hun aanvraag niet tijdig kon behandelen, melden diverse Belgische media, waaronder de VRT.

Dat die mensen op straat komen te staan, betreurt Francken. ‘We kijken wat we daaraan kunnen doen. Maar dat is ook maar voor één nacht. De mensen kunnen vandaag asiel aanvragen.’

Verontwaardiging

Hulporganisaties kwamen al snel met verontwaardigde reacties. Een woordvoerder van Vluchtelingenwerk Vlaanderen liet weten dat deze opmerkingen ‘cynisch‘ zijn en bovendien volkomen off topic. ‘Het gaat er niet om of deze asielzoekers nog geld op zak hebben, het gaat er om of de overheid voldoende mogelijkheden heeft om deze mensen, die hier nu eenmaal zijn, te ondersteunen.’ Ook op Twitter zijn er negatieve reacties op de uitspraken van Francken.

Net als in de omringende landen is er in België sprake van een toename van het aantal asielzoekers. In juni hebben 2.300 mensen asiel aangevraagd, een stijging van een derde ten opzichte van de maand ervoor. De Belgische regering heeft opvang geregeld voor 2.500 extra asielaanvragers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.