buitenland

‘Bij blokkering atoomdeal zullen bommen op Tel Aviv vallen’

05 augustus 2015

Als de Amerikaanse Senaat de atoomdeal met Iran blokkeert, dan zal dat nare consequenties hebben voor Israël. ‘De bommen van Hezbollah zullen dan op Tel Aviv vallen’.

Dat zou de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag tegen Joodse leiders in de Verenigde Staten hebben gezegd, in een nieuwe poging meer steun te verwerven voor de omstreden deal, meldt persbureau Reuters.

Totale oorlog

Obama strijdt om de steun van Democraten in het Congres. In het Congres is de meerderheid Republikeins, zowel in het Huis van Afgevaardigden (245 Republikeinen tegenover 188 Democraten) als in de Senaat (54 Republikeinen tegenover 44 Democraten).

Greg Rosenbaum, een van de twintig Joodse leiders die Obama in het Witte Huis toesprak, zei dat Obama zou hebben gewaarschuwd voor de gevolgen van een eventuele Amerikaanse actie in Iran. Mocht de deal worden geschrapt en een Amerikaanse militaire aanval op de nucleaire faciliteiten van Iran volgen, dan zou dat volgens de president niet leiden tot een ‘totale oorlog tussen Iran en Amerika’, zei Rosenbaum woensdag.

Wel zou het leiden tot meer Iraanse steun voor terrorisme, en zouden de ‘raketten van Hezbollah waarschijnlijk op Tel Aviv vallen’. Iran steunt de Libanese terreurgroep, die een arsenaal lange afstandsraketten bezit, al langere tijd. Het Witte Huis heeft de vermeende uitspraak van Obama nog niet bevestigd.

Verdeeldheid

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu haalde dinsdag opnieuw uit naar de atoomdeal: ‘Ik ben er niet tegen omdat ik een oorlog wil, maar juist omdat ik een oorlog wil voorkomen. Een oorlog is met deze deal onvermijdelijk.’

Volgens opiniepeilingen is de meerderheid van de Israëlische bevolking het eens met Netanyahu, die denkt dat Iran met de deal en de verlichting van de sancties genoeg geld zal hebben om het ‘destabiliseren van regionale conflicten verder te financieren’. Onder Amerikaanse joden zijn de meningen verdeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.