buitenland

Bloedtesten duiden op grootschalig dopinggebruik marathonlopers

Door Servaas van der Laan - 09 augustus 2015

Uitgelekte bloedtesten leggen mogelijk een grootschalig gebruik van verboden middelen bloot onder lopers van de grootste marathons ter wereld. Zeker 34 winnaars van elite-marathons als Londen en New York hadden verdachte bloedwaarden.

Ook topatleten hebben op een afstand van 42 kilometer en 195 meter af en toe een zetje nodig. En dat zetje wordt meer dan eens gegeven door verboden middelen, blijkt uit onderzoek van The Sunday Times en de Duitse zender ARD.

Donkere schaduw

De resultaten van 12.000 bloedtesten van 5.000 atleten werpen een donkere schaduw over de zes grootste marathons ter wereld. Zeker 30 procent van de marathonlopers had tussen 2001 en 2012 abnormale bloedwaarden die konden duiden op mogelijk dopinggebruik, schrijft de Britse krant.

Onder hen zijn 34 personen – mannen en vrouwen – die volgens de onderzoekers uitgesloten of in ieder geval verder onderzocht hadden moeten worden. Deze atleten renden bij elkaar ruim 5,5 miljoen euro aan prijzengeld bij elkaar.

Klokkenluider

De bloedtestresultaten zijn afkomstig uit een database van de internationale atletiekorganisatie IAAF. Een klokkenluider lekte de resultaten aan de pers. ARD en The Sunday Times lieten gerenommeerde doping-experts Robin Parisotto en Michael Ashenden naar de resultaten kijken.

Parisotto zei nog nooit zo veel abnormale bloedtesten bij elkaar gezien te hebben. ‘Zo veel atleten lijken doping te hebben gebruikt zonder dat ze werden gestraft. Het is zeer schadelijk dat de IAAF erbij heeft gezeten en het gewoon heeft laten gebeuren,’ zegt Parisotto. De bloedtesten zijn volgens de onderzoekers geen definitief bewijs van dopinggebruik, maar roepen wel de vraag op waarom al die verdachte bloedwaarden nooit werden onderzocht.

Sensatieverhalen

de IAAF is zeer verbolgen over de dopingbeschuldigingen. ‘De gedachte dat mijn sport dergelijke zaken in de doofpot stopt of er op incompetente manier mee om zou gaan, kan niet verder van de waarheid staan,’ zegt IAAF-topman en voormalig olympisch kampioen Sebastien Coe tegen persbureau AP. Volgens COA gaat het om ‘sensatieverhalen’ die door ‘onwetende’ media worden gepubliceerd.

Om beschuldigingen voor te zijn gaven acht Britse atleten de resultaten van hun bloedtests vrij. Onder anderen Mo Farah, Emma Jackson en Lisa Dobriskey spelen open kaart. Vooral de naam van Farah is opvallend, omdat hij met de omstreden atletiekcoach Alberto Salazar heeft gewerkt. Salazar werd er al eerder dit jaar van beschuldigd binnen zijn trainingsgroep te hebben geëxperimenteerd met het prestatiebevorderende hormoon testosteron. De naam van de olympisch kampioen Farah werd al eerder gezuiverd, maar hij doet daar zelf nog een schepje bovenop. ‘Ik ben blij dat ik kan doen wat nodig is om te bewijzen dat ik geen doping gebruik.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.