buitenland

Britse eurosceptici beschuldigen EU van ‘indoctrinatie kinderen’

Door Tom Reijner - 11 augustus 2015

De eurosceptische club Business for Britain klaagt steen en been: met deze honderden miljoenen probeert ‘Brussel’ het Britse referendum over de EU ‘te beïnvloeden’, is de beschuldiging.

De Europese Unie (EU) geeft meer dan 500 miljoen pond per jaar (zo’n 664 miljoen euro) uit aan zelfpromotie, iets dat mogelijk een ‘verraderlijk’ effect heeft op de uitkomst van het referendum over de toekomst van Groot-Brittannië binnen de EU. Dat zegt althans Business for Britain, schrijft The Telegraph.

Cartoons

Deze organisatie noemt zich op zijn website ‘de stem van het Britse bedrijfsleven dat fundamentele veranderingen wil zien in het Britse lidmaatschap van de EU’. Uit eigen onderzoek blijkt dat de EU duizenden publicaties, video’s en cartoons heeft gepubliceerd. Daarin worden de EU-waarden over het voetlicht gebracht. De informatie is vooral bedoeld voor kinderen.

De ceo van Business for Britain, Matthew Elliott, spreekt in de Britse krant van oneigenlijk gebruik van belastinggeld. ‘Nu de Britse belastingbetaler meer en meer bijdraagt aan het EU-budget, is het onthutsend om te zien hoe ons zuurverdiende geld wordt weggegooid ten behoeve van propaganda voor het Europese project.’ Zeker wanneer het gaat om het indoctrineren van kinderen, voegt Elliott daaraan toe. De schatting is volgens Business for Britain dat het Britse deel in dit ‘propagandapotje’ zo’n 357 miljoen pond (503 miljoen euro) bedraagt.

Een van de stripboekjes heeft de titel On the road to victory en is in de EU Bookshop (online) voor maar 2,53 euro te koop.

Hervormingen

Als het aan de Britse premier David Cameron ligt, wordt de volksraadpleging gehouden in juni volgend jaar. De Conservatieve leider beloofde in de aanloop naar de verkiezing opnieuw over de positie van zijn land binnen de EU te onderhandelen.

Welke hervormingen Cameron precies voor elkaar wil krijgen, is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat het vooral draait om EU-migratie. Cameron wil strengere regels en vindt dat immigranten uit de Unie minder snel een beroep moeten kunnen doen op de sociale zekerheid van hun nieuwe thuisland.

Vindt de Britse kiezer de aanpassingen onvoldoende, dan kan het zomaar tot een ‘Brexit‘ komen. Groot-Brittannië stapt er in dat geval uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.