buitenland

Brussel geeft half miljard aan Grieken voor migrantencrisis

Door Servaas van der Laan - 14 augustus 2015

De Griekse eurocommissaris Dimitris Avramopoulos (Immigratie) maakt 476 miljoen euro over aan Griekenland ten behoeve van de opvang van migranten. Ook Frankrijk krijgt extra geld om de situatie in Calais te bestrijden.

‘We hebben vandaag te maken met de ergste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog,’ zei de Griek die vrijdag sprak met zes ministers uit het kabinet van de Griekse premier Alexis Tsipras.

Noodsituatie

Volgens Avramopoulos is er sprake van een noodsituatie op de Griekse eilanden, in het bijzonder op het eiland Kos. Hier zijn de afgelopen weken duizenden migranten aangekomen, onder wie veel vluchtelingen uit Syrië.

De eurocommissaris riep alle landen van de Europese Unie op om meer te doen tegen illegale immigratie. Landen moeten hun belofte aan het Europese grensbewakingsagentschap Frontex nakomen, zei hij.

Extra steun

In de tussentijd verdienen landen die direct te maken hebben met de grote groepen migratie financiële steun, zo oordeelt de Europese Commissie. De eerste bedragen van de aan Griekenland toegezegde 476 miljoen euro worden over ongeveer vier dagen overgemaakt.

De miljoenensteun is niet het enige bedrag dat vanuit Brussel wordt overgemaakt aan Athene. Vrijdag ging het Griekse parlement akkoord met een nieuwe schuldendeal. Die lening levert het noodlijdende land naar verwachting 86 miljard euro op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.