buitenland

‘Brussel’ trekt de portemonnee vanwege migrantencrisis EU

Door Tom Reijner - 10 augustus 2015

De Europese Commissie heeft maandag 2,4 miljard euro toegekend voor steun aan landen als Griekenland en Italië. Deze Zuid-Europese landen hebben te maken met een grote aanwas van migranten in hun land, die veelal uit Turkije en Noord-Afrika met bootjes de overtocht wagen.

Italië krijgt volgens persbureau Reuters de meeste steun, zo’n 560 miljoen euro. Griekenland ontvangt 473 miljoen.

Gammele bootjes

Beide landen kampen door hun geografische ligging met duizenden vluchtelingen en gelukszoekers uit Afrikaanse landen en het Midden-Oosten. Op Griekse eilanden als Kos en Lesbos komen bijvoorbeeld veel Syrische vluchtelingen aan, die het geweld in hun land ontvluchtten.

Het aantal migranten dat Europa heeft bereikt per boot is meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Honderden mensen op de vaak gammele bootjes zijn dit jaar al om het leven gekomen in de Middellandse Zee. Zij die worden gered, worden aan wal gebracht, en opgevangen.

Eenmaal in de Europese Unie zijn de migranten niet van plan te blijven in de landen waar ze zijn aangekomen, maar door te reizen naar het noorden en westen van Europa. Landen als Duitsland, Zweden en Groot-Brittannië zijn daarbij populair.

Crisisaanpak

De toegangspoort tot Groot-Brittannië is de Kanaaltunnel. De havenstad Calais, waar de tunnel begint, is inmiddels uitgegroeid tot een verzamelplaats van migranten. Daarom zal een deel van de geldelijke steun ook naar de Fransen en de Britten gaan voor de crisisaanpak in en rond Calais.

De rondhangende migranten voeren allerlei capriolen uit om maar aan de overkant te geraken. Ze liften mee op het dak van treinen, klimmen in vrachtwagens of lopen zelfs de tunnel in – niet alleen een gevaarlijke onderneming voor henzelf, maar ook voor bijvoorbeeld de voorbijrazende treinen, vaak vol met passagiers.

Het bedrag van 2,4 miljard euro zal worden verstrekt over een periode van zes jaar. Om de last wat te verlichten in Griekenland en Italië zullen andere EU-landen volgens een verdeelsleutel asielzoekers op nemen. Maar helemaal vlekkeloos verloopt de uitvoering van dat asielplan niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.