buitenland

‘Bush overwoog inzet atoombom na 9/11’

Door Servaas van der Laan - 30 augustus 2015

Na de aanslagen van 11 september 2001 lagen in het Pentagon alle opties op tafel. Toenmalig president George Bush overwoog zelfs een atoombom in te zetten.

Die optie werd niet alleen intern besproken, maar ook met andere landen gedeeld. Dat blijkt uit een verklaring van Michael Steiner, toenmalig topadviseur van bondskanselier Gerhard Schröder, in weekblad Der Spiegel.

Geen blanco cheque

‘De papieren lagen klaar,’ zegt Steiner op de vraag of Amerika ook aan een nucleaire aanval dacht. ‘Ze hebben werkelijk alle mogelijkheden besproken’.

Steiner was er tegen om de Amerikanen onvoorwaardelijk te steunen bij welke reactie dan ook op de terroristische aanslagen. ‘Een staat moet nooit blanco cheques uitschrijven,’ zegt Steiner die destijds naar Hannover reed om Schröder hiervan te overtuigen. ‘Maar die liet zich niet ompraten en wees mij de deur.’

War on terror

Zoals bekend, kozen de Amerikanen uiteindelijk niet voor een nucleaire aanval. Wel werd na 9/11 het startsein gegeven voor de ‘war on terror’, een grootscheepse campagne van Amerika en bondgenoten tegen terrorisme in de Arabische wereld. De oorlog in Afghanistan en de invasie in Irak waren onder meer onderdeel van deze militaire anti-terreurcampagne.

De ‘war on terror’ leidde onder meer tot het afzetten van Saddam Hoessein in Irak en het doden van Osama Bin Laden. De Strijd heeft de Amerikanen naar schatting 3 tot 5 biljoen dollar gekost.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.